Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovali i Britanci

Otkriveno kako su Amerikanci špijunirali Talijane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinar Glenn Greenwald, koji je prvi u Guardianu pisao o otkrićima Edwarda Snowdena, otkrio je da su američke tajne službe prisluškivale i Talijane.

Talijane nisu uhodile samo američke službe, nego i Britanci, rekao je novinar Glenn Greenwald za talijanski tjednik L'Espresso koji će izaći u petak.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Slika nije dostupna Komentar o Snowdenu Putin: Odnosi Rusije i SAD-a su važniji od obavještajnih skandala

'Italija nije bila samo na meti sustava Prism koji su izradile američke službe. Britanske su tajne službe pomoću paralelnog sličnog programa Tempora špijunirale kablove s optičkim vlaknima za prijenos telefonskih razgovora, elektroničke pošte i internetskog prometa' u Italiji, ustvrdio je novinar kod kojega su spisi koje mu je povjerio Edward Snowden koji je iznio u javnost informaciju o postojanju američkog velikog sustava informatičkog nadzora.

>> Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

Po njegovim riječima, važne informacije koje bi prikupljali, Britanci su razmjenjivali s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA).

Greenwald tvrdi da su talijanske tajne službe usto sudjelovale u prikupljanju metapodataka jer su imale 'dogovor trećeg stupnja' s britanskom tvrtkom koja se bavila praćenjem komunikacija.

Uhođenje se obavljalo prikupljanjem podataka koji su se prenosili trima podmorskim optičkim kablovima s terminalima u Italiji, rekao je novinar.

L'Espresso dalje navodi da Britanci ne nadziru samo osobe i djelatnosti povezane sa suzbijanjem terorizma, nego i tvrtke, političare i državnike, kako bi doznali 'političke planove inozemnih vlada'.

Europska komisija ocijenila je u četvrtak u Bruxellesu da je došlo vrijeme da Europska unija 'snažno i jedinstveno' nastupi pred Amerikancima, nakon najnovijih otkrića o američkom uhođenju u Europi, po kojima je bio nadziran čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene