451240
451240
451240
451240
451240

Merkel nanovo brine pitanje koje joj je priskrbilo izborni neuspjeh

  • , 24.09.2016., 09:29
  • Autor:
  • komentara

Pitanje migranata koje je priskrbilo Angeli Merkel nedavni izborni neuspjeh nanovo brine njemačku kancelarku u subotu prigodom sastanka u Beču zemalja Balkanske rute.

 
 
 
 
Angela Merkel (Video: AFP)
Angela Merkel (Video: AFP)

Austrijski kancelar Christian Kern zaslužan je za taj regionalni susret na kojem sudjeluju šefovi vlada ili predstavnici drugih deset zemalja i Europske unije među kojima i hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković.

U mnogim od tih zemalja pitanje prihvata izbjeglica i azilanata zauzima središnje mjesto na nacionalnim razinama.

Angela Merkel nedavno je morala priznati krivicu glede imigracijske politike nakon dva izborna poraza njezine stranke. Mađarski premijer Viktor Orban jedan je od kritičara politike prihvata koju utjelovljuje kancelarka i europskog mehanizma relociranja izbjeglica protiv kojeg organizira referendum 2. listopada.

Njemačka čelnica nedavno je obećala da će sve učiniti da izbjegne novi kaos kao onaj ujesen 2015. koji je doveo do "djelomičnog "gubitka kontrole" na granicama.

Grčki premijer Alexis Tsipras, kojeg se također očekuje u Beču, zalaže se za više solidarnosti prema svojoj zemlji gdje je blokirano oko 60.000 azilanata. Na tisuće ih je zapelo u Bugarskoj i Srbiji zbog jačanja kontrola na unutarnjim granicama Europske unije.

Rumunjska, Hrvatska, Slovenija, kao i Makedonija i Albanija, dvije zemlje izvan EU-a, jednako kao i Srbija, bit će zastupljene u Beču.

Sastanak u Beču kao i drugi europski europski sastanci prije njega želio bi staviti po strani nacionalne interese radi "ubrzavanja postupka zajedničkog odlučivanja", po austrijskom kancelaru. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se