Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglička kriza

Merkel: Mislim da ograde ne pomažu, kao što smo vidjeli u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka neće razmatrati ublažavanje svojih obveza glede primitka tražitelja azila, rekla je kancelarka Angela Merkel u radijskom interviewu u nedjelju, odbacivši tako zahtjeve koji stižu iz Kršćanske socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera njezine stranke Kršćanske demokratske unije (CDU).

Neki pripadnici CSU-a, stranke koja djeluje isključivo u Bavarskoj, ustrajno pozivaju na izmjenu odredaba jednog od temeljnih njemačkih zakona koji propisuje da država mora primiti sve tražitelje azila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Logistički problem Angela Merkel odbila stranački pritisak da zauzme oštriji stav prema izbjeglicama Slika nije dostupna 'Bit će pobuna' I NJU 'BOCKA' SVOJIM 'ŽALCEM' 'Ono što Merkel čini u Njemačkoj je nerazumno'

Ti članovi CSU -a smatraju to nužnim u svjetlu činjenice da Njemačka sve teže podnosi navalu migranata koji žele ostati baš u njoj. Procjene govore da bi ove godine azil moglo zatražiti čak milijun migranata, od kojih mnogi bježe pred ratnim sukobima u Siriji i Afganistanu.

Merkel je u Interviewu tjedna za radijsku postaju Deutschlandfunk izjavila da se temeljni njemački zakon neće mijenjati i da će se Njemačka nastaviti ponašati u skladu sa Ženevskom konvencijom o izbjeglicama iz 1951.

Angela Merkel i papa Franjo favoriti za prestižnu nagradu

No, istodobno je ponovila da Njemačka mora ubrzati sustav procesuiranja tražitelja azila i da se od svih migranata za koje se utvrdi da ne trebaju azil zatraži da napuste zemlju.

Ponovila je i stajalište da se moraju poduzeti mjere za suzbijanje nasilja zbog kojeg su ljudi uopće prisiljeni bježati u Europu i da se teret prihvata izbjeglica mora pravednije rasporediti među članicama Europske unije.

Također je odbacila i CSU-ov prijedlog da Njemačka razmotri podizanje zaštitne ograde na granici. "Mislim da ograde ne pomažu, kao što smo vidjeli u Mađarskoj", kazala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene