Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU summit

Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV: Summit je spašavanje Angele Merkel i održavanje njemačke vlade

Ivana Petrović uživo iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović uživo iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović uživo iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović uživo iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović uživo iz Bruxellesa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U Bruxellesu je počeo samit Europskog vijeća. Susret šefova država i vlada 28 zemalja članica, njemačka kancelarka je nazvala presudnim za europsku budućnost. Glavna tema su migranti, oko kojih u Europskoj uniji vlada duboka podijeljenost. Sve je pratila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Ovaj summit će očito biti dug i iscrpljujući. Trebao bi trajati do dugo u noć.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Sinja Tragedija kod Sinja Stravična nesreća: Bježali policiji i zabili se u zid, četvero mrtvih, među njima i dijete Pucnjava u Sarajevu Prebačen u bolnicu U Sarajevu izbila masovna tučnjava među migrantima, jedan ranjen hicem iz vatrenog oružja

S obzirom na sve stavove koje smo čuli teško je za povjerovati da će se čelnici zemalja članica dogovoriti i usuglasiti, da će donijeti neke konkretne zaključke. I to unatoč pozivnom pismu predsjednika Tuska koji zvuči onako pomalo dramatično. U njemu poziva čelnike da prihvate koncept regionalnih platformi za prihvat izbjeglica jer u suprotnom će omogućit jačanje anti europskih, anti demokratskih i anti liberalnih snaga u Europi.

No,svaka zemlja članica ima svoje viđenje zbog toga jer svaka zemlja članica mora svojim građanima i svojim parlamentima objasniti europsku politiku.

Angela Merkel je danas ponovila ono što je već govorila, a to je da bi nova migrantska kriza mogla dovesti u pitanje temelje Europske unije. Međutim kada vidimo stanje na terenu i kad vidimo ovu dramatiku u Bruxellesu nekako nije još uvijek nije za komparirati.

Tako da je ova kriza prije svega politička kriza isprovocirana ovdje u Bruxellesu da bi se spasila Angela Merkel. I tu teza nekih čelnika zemalja članica, prije svega zemalja članica Višegradske skupine doista drži vodu s obzirom na to da je kancelarki njezin ministar unutarnjih poslova zaprijetio da mora u roku od dva tjedna riješiti migrantsku politiku. Samim tim je otvorio mogući put i padu njemačke vlade.

Dakle, situacija u Njemačkoj je vrlo ozbiljna. Ali kad ste njemačka kancelarka onda možete imati i summit organiziran samo za sebe. Ona se svojim novim stavovima vratila Dublinskom sporazumu kojeg je prije par godina posve negirala svojom politikom otvorenih vrata. Taj sporazum podrazumijeva i mogućnost bilateralnih ugovora između zemalja članica, kad su migracije u pitanju.

Ono oko čega se jedino svi slažu je to da vanjske granice Unije treba čvrsto i dobor zaštiti, a sve drugo uključujući i kvote o prihvatu izbjeglica i ostalo - to samo nebo zna na koji način će se to realizirati. 

Angela Merkel je braneći svoju politiku otvorenih vrat rekla kako je veliki val izbjeglica primila na zamolbu Mađarske i Austrije, što je jedna nova činjenica. 

Premijer Plenković je rekao da je s Njemačkom u tom smislu bilo nekih diplomatskih kontakata, ali da ništa konkretno nije dogovoreno.

Ovo je zapravo trebao biti summit o proširenju i Europsko vijeće je prihvatilo zaključke radne skupine za proširenje i reklo da se datum pregovora s Makedonijom i Albanijom odgađa za godinu dana, a nakon godinu dana ukoliko budu ispunjeni svi kriteriji i ukoliko bude sve u redu onda bi krajem sljedeće godine oni mogli eventualno započeti pregovore. Tako da je to sve nejasno, a meni je prije svega nejasno što je u tome uspjeh. Europsko vijeće je dugo držalo Makedoniju u uvjerenju da ukoliko napravi sporazum s Grčkom da će odmah početi pregovore, no to se nije dogodilo, izvjestila je Ivana Petrović.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene