Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomalo povukla raniji stav

Merkel: Njemačka ne može sama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa mora podijeliti odgovornost za migrante, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka, upozoravajući da njezina zemlja ne može primiti one koji su došli isključivo iz ekonomskih razloga.

"Njemačka želi pomoći. Ali to nije izazov samo za Njemačku već za cijelu Europu", rekla je Angela Merkel na skupu sindikata. "Europa mora djelovati zajedno i preuzeti odgovornost, Njemačka ne može tu zadaću preuzeti sama".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Merkel: ''Provoditi odmor u zemlji u kojoj si progonjen, to zaista ne ide'' Slika nije dostupna 'Hrabro dijete' progovorilo 'Napokon je netko rekao što šutljiva većina misli - Merkel je gola'

Pomalo se povlačeći u odnosu na ono što je ranije govorila o migrantima, Merkel je upozorila da Njemačka ne može primiti one koji se žele doseliti iz ekonomskih razloga.

'Oštar mađarski stav upravo je otupio'

'Pokazalo se da nikakvi zidovi, puške, oružje ne može riješiti ovakvu krizu'

UŽIVO - Mađari otvorili granicu prema Srbiji: Hoće li to rasteretiti Hrvatsku?; Na Harmici izbjeglice čeka još jedna noć na otvorenom

"Mi smo velika zemlja. Mi smo snažna zemlja. Ali misliti da mi sami možemo riješiti sve socijalne probleme na svijetu ne bi bilo realno", rekla je na skupu sindikata Verdi.

"Želimo prihvatiti one koji to trebaju ali moramo reći onima koji dolaze iz drugih razloga, iz ekonomskih razloga, da nema izgleda da ostanu", kazala je Merkel. 

Hollande: Nijedna zemlja ne može biti izuzeta od prihvata izbjeglica

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u nedjelju u Tangeru da nijedna europska zemlja ne može "biti izuzeta" od prihvata "izbjeglica koji imaju pravo na azil", na tiskovnoj konferenciji kojom je zaključen njegov posjet Maroku.

U vezi s raspodjelom "izbjeglica s pravom na azil, ona mora vrijediti za sve europske zemlje, nijedna ne može biti izuzeta, u protivnom više ne pripadamo istoj zajednici utemeljenoj na istim vrijednostima i načelima", rekao je Hollande.

Francuski predsjednik je dao izjavu tri dana prije izvanrednog europskog summita u srijedu u Bruxellesu na kojemu se treba donijeti odluka o solidarnoj raspodjeli 120.000 izbjeglica između zemalja članica.

Hollande je usto podsjetio da je "zajedno s (njemačkom) kancelarkom Angelom Merkel izrazio želju da taj mehanizam (raspodjele) bude obvezujući" ali neke zemlje "to ne žele".

Rekao je da je od svog ministra unutarnjih poslova Bernarda Cazeneuvea zatražio da brani taj mehanizam na sastanku s europskim kolegama u utorak, dan prije summita.

"Pazit ćemo da taj mehanizam bude djelotvoran u kakvom god obliku bio, da se obveze mogu ispuniti i da izbjeglice ne primaju uvijek iste zemlje", upozorio je.

"Želim da se to pitanje što je više moguće riješi na ministarskom vijeću (europskih ministara unutarnjih poslova) i da se sve ne prebaci na Europsko vijeće", dodao je.

U srijedu u Bruxellesu 28 zemalja EU-a trebaju se dogovoriti o raspodjeli 120.000 izbjeglica koju predlaže Europska komisija kako bi rasteretila Italiju, Grčku i Mađarsku.

Većina zemalja se slaže s tom izvanrednom mjerom, ali neke se žestoko protive tom planu, napose Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Poljska premijerka Ewa Kopacz kazala je u nedjelju da će Poljska prihvatiti "simboličan" broj izbjeglica, te da neće prihvaćati ekonomske migrante. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene