Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Izbori u Francuskoj su poput kockarnice: "Macrona prati imidž arogantnog buržuja, a Le Pen bi vodila u izolacionalizam"

Francuska se priprema za drugi krug izbora u nedjelju između trenutnog predsjednika Emmanuela Macrona i političarke Marine Le Pen.

U Francuskoj traje predizborna šutnja, a Emmanuel Macron i Marine Le Pen su imali svoje posljednje predizborne skupove. "Govorila je da su izborna predviđanja, vrlo ozbiljnih institucija, lažna. Ponovno je govorila o socijalnim politikama, ali nije rekla da te stvari nisu u ovlasti predsjednika. Govori ono što je ljudima drago čuti", pojasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Dodala je da je Macron govorio za Le Pen da je desna ekstremistica, samo malo preobražena u desnu populisticu. "Ponovno je na neki način dobro poentirao rekavši da je prošlu kampanju financirala kreditima ruske banke", podsjeća Petrović.

"Macron je bio iznenađenje na prošlim izborima, 2017. godine. Njegova je pobjeda praktički eutanazirala tradicionalne francuske stranke - konzervativce i socijaliste pa je pitanje koliko mu znači Sarkozyjeva i Hollandova potpora", ističe Petrović.

Jedini "suvisli bazen", dodaje Petrović, za koji se bore i Macron i Le Pen je bazen birača Jean Luc Melenchona, koji je za mali postotak skoro izbacio Le Pen iz drugog kruga. "Prema istraživanjima, 33 posto njegovog biračkog tijela će glasati za Macrona. Ostali neće izaći na izbore ili će biti neodlučni", rekla je Petrović te istaknula da se još uvijek ne može govoriti da će Macron sigurno pobijediti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulozi su golemi Francuska se priprema za drugi krug izbora: Macron po anketama vodi, ali bi Le Pen mogla šokirati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bit će gusto Francuski izbori nikad neizvjesniji, pristaše Le Pen uvjereni u sigurnu pobjedu

"Francuska bira između centrista, koji drži do tradicije i koji je imao pristojan mandat, ali kojeg prati imidž arogantnog buržuja koji je udaljen od naroda i Le Pen - desne političarke. Ukoliko ona pobjedi, njezina politika bi vodila u izolacionalizam. Francuska je jedina ozbiljna vojna sila EU, a ona zagovara izlaz iz NATO-a", napominje Petrović.

Petrović je izbore u Francuskoj metaforički usporedila s kockarnicom. "Svaki birač kada dođe na izbore, kao da je ispred njega krupje koji govori 'zaigrajte svoju igru'", zaključila je Petrović.

 

Više o izborima u Francuskoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene