Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amsterdam kakav znamo umire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amsterdam je desetljećima mjesto hodočašća za one željne života bez restrikcija uobičajenih u zapadnim gradovima. Sada vlasti iz grada žele istjerati coffee shopove, skvotere i prostitutke, zabraniti pušenje na javnim mjestima.

Slika Amsterdama, mogla bi se do kraja ove godine potpuno izmijeniti, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo EMA se protivi 'erotskom centru' blizu svog sjedišta u Amsterdamu EROTSKI CENTAR Prostitucija Amsterdama seli se iz Crvene četvrti: Europska agencija za lijekove nije zadovoljna planom Slika nije dostupna PLJAČKA U APPLEU Talačka kriza u Amsterdamu: Naoružani muškarac drži taoce u trgovini u središtu grada, specijalci na terenu

Glavni grad Nizozemske našao se krajem prošle i početkom ove godine na udaru novih političkih odluka i zakonskih izmjena koje bi svojom provedbom potpuno uništile dosadašnju sliku ovog velegrada. 

Krajem godine prvo su gradske vlasti donijele odluku kojom bi do kraja ove godine trebalo zatvoriti više od trećine bordela u svjetski poznatom kvartu Crvenih svjetiljki. 

Odmah nakon pobjede na izborima, Demokršćanski centar je najavio kako će se svim snagama boriti protiv legalne prodaje lake droge i ostalih “poroka” Amsterdama.

Sredinom lipnja donijeli su zakon kojim bi se trebalo zabraniti pušenje u svim restoranima i kafićima uključujući i coffee shopove. 

Već ta odluka donijela je silna negodovanja vlasnika više od 700 coffee shopova u Nizozemskoj. 

No, ona je bila samo priprema za još jedan udar. Vlada je nešto manje od mjesec dana kasnije odlučila zatvoriti više od pedeset posto coffee shopova, navodeći kao glavni razlog njihovu lokaciju koja je preblizu školama i ostalim javnim ustanovama. 

Stanovnici Amsterdama tvrde kako će ta dva prijedloga uništiti njihov grad te da će ponovno porasti kriminal, kao i opasnosti od brojnih bolesti, a dok će turizam, jedna od najvažnijih grana Amsterdama, potpuno izumrijeti.

Taj zakon je napravljen da se ne stane na zatvaranju te trećine bordela nego da se to nastavi do istrebljenja. Naime, rekli su da mogu tu zatvoriti sve bordele za koje sumnjaju da se bave pranjem novca ili krijumčarenjem ljudi. Vlastima je dovoljno očito posumnjati na sve bordele i zatvoriti ih, a ovi razlozi su samo paravan, žale se stanovnici Amsterdama. 'Zato su i rekli da će ulica Crvenih svjetiljki dobiti spomenik. Da se za nekoliko godina priča što je tu nekada bilo, a danas se spominjalo. Gradske su vlasti rekle da će to biti kip koji bi dao ženama i muškarcima snage za ono što rade, što je veliko zavaravanje', priča jedna stanovnica.

Prostitucija je u Amsterdamu legalizirana 2000. godine kako bi se uspjelo sve bordele držati pod kontrolom te time smanjiti širenje prenosivih spolnih bolesti, ali i zaštititi same prostitutke. 

Bordeli su međusobno povezani u brojne sindikate i udruge te tako mogu i legalno prosvjedovati zbog odluka. 

Svi su trenutno udruženi u ovoj borbi koju su doveli i do suda. 

Naime, nedavno su podignuli i tužbu protiv gradskih vlasti te najavili brojne zakonske akcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene