Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv džihadista

Obučavaju li Amerikanci svoje buduće neprijatelje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi olakšali borbu protiv džihadista Amerikanci su počeli trenirati sirijske pobunjenike, no postoji opasnost da s eovi okrenu protiv njih.

Sjedinjene Države su počele obuku umjerenih sirijskih pobunjenika u Jordanu za borbe protiv skupine Islamska država (IS), rekao je u četvrtak u Washingtonu jedan američki dužnosnik.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

Taj neimenovani dužnosnik je precizirao da će ta obuka osnovnih vojnih vještina biti zatim proširena na Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar.

U najavi programa obuke, Sjedinjene Države su navele da im je cilj obučiti 5000 boraca godišnje.

Američki vojnici se suočavaju s poteškoćama selekcije kandidata, jer Sjedinjene Države žele ograničiti opasnosti da se ti borci okrenu protiv njih.

Pakao na Zemlji: 'Vidio sam obezglavljenu djecu i posvuda razbacana tijela'

Prema svježim podacima koje je priopćio Penatgon, javilo se 3750 sirijskih kandidata, od kojih je 400 završilo pripremnu fazu.

Američki Kongres, koji je snažno poticao Obaminu administraciju da pokrene taj program, izdvojio je 500 milijuna dolara za njegovo finaciranje.

Sjedinjene Države su najavile da će oko 1000 američkih vojnika biti raspoređeno u tom programu izgradnje snaga sposobnih da se suprotstave ekstremistima Islamske države. Za sada je 450 američkih vojnika stiglo na lice mjesta, rekli su američki izvori.

Neki partneri Washingtona u koaliciji zamjeraju SAD-u što želi voditi akciju pobunjenika protiv skupine Islamska država, na štetu borbe protiv režima Bashara al-Assada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene