Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapovjednik IS-a

OPASAN PREBJEG Amerikanci ga obučavali, a sada im je zagorčao život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vlada priznala je da su Amerikanci obučavali jednog od zapovjednika Islamske države.

Doduše, napravili su to silom prilika nakon što je on na You Tubeu objavio video u kojem govori da je sudjelovao u obuci za protuterorizam u okviru američkog programa 'American soil' te obećava da će džihad doći u Rusiju i SAD.

Riječ je o sada bivšem zapovjedniku tadžikistanskih elitnih policijskih snaga Gulmurodu Khalimovu koji je prebjegao u Islamsku državu, piše CNN.

U desetominutnom videu Khalimov sa snajperom u ruci tvrdi da su ga obučavali i Rusi i Amerikanci. Kaže da ga je ono što je vidio na američkoj obuci okrenulo protiv SAD-a. U videu optužuje Amerikance da 'obučavaju vojnike za ubijanje muslimana i istrebljenje islama' te u jednom dijelu videa kaže da će 'uz božju volju ISIS pronaći domove Amerikanaca koji su vodili obuku, doći na njihov prag i pobiti ih.'

Khalimov je bio zapovjednik specijalne policije OMON koja je bila obučena za borbu s kriminalcima i militantima. Nestao je krajem travnja, što je izazvalo široku potragu tadžikistanske policije. U videu na YouTubeu kaže da je tri puta bi na obuci na američkom teritoriju, barem jednom u Louisiani.

KRVAVI POHOD OD 7 MINUTA Bacili bombe na luksuzne hotele


Dužnosnici State Departmenta u petak su CNN-u potvrdili da je prošao pet UN-ovih programa obuke iz protuterorističke taktike koje provodi američka vlada. Na tu obuku dolaze kandidati iz niza zemalja, a cilj je obučiti ih u najnovijim protuterostičkim taktikama kako bi se borili upravo protiv terorista kao što je IS - kojemu se Khalimov sada pridružio.

Njegov prelazak u Islamsku državu je itekako opasan jer bi mogao otkriti što sve Amerikanci koriste za uništavanje džihadista.

'To je vrlo opasna mogućnost', rekao je za CNN bivši časnik američke vojnoobavještajne službe Michael Breen. 'Izgleda da je bio na obuci zaštite osjetljivih meta i osoba. Sigurno zna kako planirati protuterorističke operacije pa stoga zna kako razmišljaju ljudi koji štite veleposlanstva i druge mete.'

Bivši snajperist Paul Scharre koji sada radi u Centru za novu američku sigurnost, tvrdi da Khalimov može držati taktičku obuku IS-ovim borcima i regrutirati nove. Smatra da je njegov video na YouTubeu prvenstveno namijenjen privlačenju novih boraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi F-16 od rujna Objavio Pentagon: Ukrajinski piloti ubrzo stižu u SAD na obuku

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene