Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska nudi nagradu

HITNO IM TREBA MLAZNI MOTOR BUDUĆNOSTI Spremni su izdvojiti 2 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ratno zrakoplovstvo nudi nagradu od dva milijuna dolara bilo kome tko dizajnira novi i poboljšani mlazni motor za njihove borbene zrakoplove.

Natječaj koji organizira američko ratno zrakoplovstvo zove se Air Force Prize otvoren je za sve američke građane i sve stanovnike SAD-a sa stalnim boravkom u toj zemlji i starijim od 18 godina. Naravno, natječaj je otvoren i za sve korporacije i istraživačke institute u SAD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Što se događa? Još jedan Boeing prisilno sletio: U nekoliko dana zaredali su se brojni problemi Ilustracija Sumnjiva smrt zviždača Otkrio je opasne tajne velike kompanije: Sada je pronađen mrtav na parkiralištu

Cilj natječaja jest ubrzati razvoj lakog i potrošnjom goriva efikasnog mlaznog motora, koji bi pogonio buduće američke borbene zrakoplove.

To je ujedno i prvi put da američko ratno zrakoplovstvo, ili bilo koji drugi ogranak američke vojske, nudi nagradu kako bi se potaknula tehnološka inovativnost u SAD-u, istaknuo je potpukovnik Aaron Tucker, koji je zamjenik šefa Odjela za turbine, Istraživačkog laboratorija američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL).

Totalna kontrola: Amerikanci kreću u izradu najboljeg nadzora iz zraka

"Tajnik ratnog zrakoplovstva doista traži inovativnim putem kako priskrbiti takve sustave i tehnologiju", rekao je Tucker za Live Science. Iako je AFRL "prepun vrlo pametnih ljudi", ističe Tucker, oni ne čine cjelokupno tržište novih dizajna za turbomlazne motore.

Drugim riječima, američko ratno zrakoplovstvo se poslužilo DARPA-inim (Agencije za napredna istraživanja američke vojske) metodama, koja je utrla put provođenju istraživanja i razvoja projekata putem novčane ponude građanima i tvrtkama u SAD-u.

No, ovaj natječaj se ipak razlikuje od DARPA-inih, jer ne zahtjeva od američke javnosti potpuno novi dizajn, već samo redizajn stare tehnologije, koja bi se onda mogla koristiti u nove svrhe.

Tucker ističe kako je cilj kombinirati učinkovitost motora koji turbopropeleraca s manjom težinom, kako bi se negdje u sredini dobio turbomlazni motor s obje navedene karakteristike.

Vojoni stručnjaci ocjenjivat će sva podnesena dizajnerska rješenja i njihovu moguću učinkovitost. Postoji i tu kvaka, jer AFRL nije definirao što bi to trebao biti turbomlazni motor, već je taj kocept ostavio otvoren interpretaciji pojedinog dizajnera.

Svaki dizajnirani novi motor, morat će proći šestosatno testiranje dvaput, a ako prođe ta testiranja onda je vjerojatno da će se krenuti i u daljnji njegov razvoj. Gotov model američko ratno zrakoplovstvo ne namjerava kupiti, već samo nagraditi s 2 milijuna dolara, jer smatraju da intelektualno vlasništvo takvog novog, revolucionarnog dizajna, vrijedi znatno više od tog iznosa.

Naime, AFRL računa na svoje velike igrače partnere u avioindustriji, poput Boeinga i Rayethona, da kupe taj dizajn te ga nastave razvijati i naposljetku koristiti u budućim zrakoplovima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene