Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turska suzdržana

PRVI PUT Američki zrakoplovi iz Turske napali Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice.

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje džihadističke skupine Islamske države (IS) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan opetuje svoju "odlučnost" u "ratu protiv terorizma" koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i IS-a.

Pročitajte i ovo Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

"Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari", rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona.

IS objavio audio snimku o ubojstvu Tomislava Salopeka

Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u srpnju odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofenzivu protiv IS-a u Siriji.

Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice, a njezini su borbeni zrakoplovi polijetali s nosača zrakoplova i iz vojnih baza u regiji.

Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice.

No napad u Surucu 20. srpnja u kojemu su poginule 32 osobe a pripisuje se IS-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret.

Turska zasad ne planira slati kopnene snage u Siriju

Turska ne smatra da će morati slati kopnene snage u Siriju u borbu protiv Islamske države, ali ta opcija mora ostati na stolu, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

ISIS tvrdi: 'Pogubili smo Tomislava Salopeka'. Traže se dokazi, provjerava se i pijesak na fotografijama

Turska je prošli mjesec učinila velik zaokret u svojoj politici, poslavši vojne zrakopolove na Islamsku državu u sjevernoj Siriji. Također je otvorila svoje zračne baze za korištenje međunarodnoj koaliciji u zračnim napadima na IS. No još nije pokrenula kopnene akcije.

"Trenutačno se ne planiraju kopnene operacije, ali u budućnosti bi protiv Islamske države trebalo učiniti sve što je potrebno, uključujući kopnene operacije. To je moje osobno mišljenje", rekao je Cavusoglu u intervjuu za televizijsku postaju HaberTurk.

SAD je u srijedu pokrenuo prvi zračni napad s ljudskom posadom na mete IS-a iz zračne baze Incirlik u Turskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene