Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ih Trump odobriti?

Američki Zastupnički dom gotovo jednoglasno podržao sankcije protiv Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Zastupnički dom u utorak je gotovo jednoglasno (419-3) podržao nove mjere za pooštravanje sankcija protiv Rusije, čime bi predsjedniku Donaldu Trumpu trebao biti otežan postupak njihova ublažavanja ili nametanja.

Republikanski i demokratski zastupnici iskazali su rijetko jedinstven stav uvodeći paket mjera kojima bi predsjednik Trump za ublažavanje sankcija prema Rusiji trebao prvo tražiti odobrenje od zakonodavaca. U istom su paketu mjera uključene i sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Donald Trump protivio se takvim mjerama i želio je imati slobodnije ruke u nametanju sankcija ili njihovu ublažavanju. Istovremeno s izglasavanjem ovog zakona u SAD-u se zaoštrava proces istrage o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore te o potencijalnoj suradnji s Trumpovom kampanjom. Moskva je zanijekala bilo kakvu umiješanost, a Trump tvrdi da nije bilo nikakve suradnje između Rusa i njegove kampanje.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nazvao je ovaj zakon "jednim od najširih paketa sankcija u povijesti". No, da bi zakon došao na potpis predsjedniku Trumpu, koji ima pravo na njega staviti i veto, prvo mora biti odobren i u Senatu, čije se vodstvo još nije izjasnilo kad bi ovaj prijedlog mogao doći na glasovanje te hoće li to biti prije ljetne stanke.

Uz to, nekim članovima Senata smeta što je u ovaj prijedlog uključena i Sjeverna Koreja, nakon što je dogovoren paket sankcija protiv Rusije i Irana. Republikanski senator Bob Corker, predsjednik senatskog odbora za vanjske poslove, izjavio je kako nije siguran da će prijedlog "proletjeti" Senatom.

"Dogovorili smo se u vezi s Iranom i Rusijom. Ne znam kako ćemo djelovati sada kada je dodana Sjeverna Koreja. Bilo bi bolje da nam je poslano samo ono oko čega smo se dogovorili", izjavio je Corker.

Zakonski prijedlog uzrokovao je i zabrinutost unutar Europske unije, gdje bi neke tvrtke koje su sudjelovale u projektima izgradnje ruskog plinovoda, poput projekta Nord Stream 2 vrijednog 9,5 milijardi eura, mogle biti novčano kažnjene. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene