Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žrtve, a ne počinitelji'

Američki psihijatri: Zabranjivanje oružja psihičkim bolesnicima bilo bi štetno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka savezna država New York odobrila je zakon o kontroli oružja čija je jedna odredba izazvala mnoge kontroverze.

Jared Lee Loughner, Eric Harris, Dylan Klebold, Sueng Hui Cho i James Egan Homes napadači su vatrenim oružjem kojima je zajedničko to da su patili od neke vrste psihičke bolesti, javlja AP.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju

Stoga je njujorški zakonodavac u zakon o kontroli oružja ubacio stavku o posebnom tretmanu psihički bolesnih osoba prilikom izdavanja dozvole, što je razljutilo tamošnje psihijatre.

Carol Bernstein, bivša predsjednica Američkog psihijatrijskog udruženja, vjeruje da taj zakon ima dobru namjeru, ali neće učiniti mnogo po pitanju zaustavljanja masovne pucnjave.

'Vidim hrpu papirologije koja se predaje jednoj osobi koja ne zna što bi učinila s tim i unatoč tome nitko ne bi bio zaštićen', kaže Carol.

>> Država New York postrožila zakon o osobnom oružju

Novi zakon ne bi zaustavio Adama Lanzu (20-godišnjaka koji je prije mjesec dana ubio šest osnovnoškolaca i 20 odraslih u osnovnoj školi u Newtownu). Njemu je dijagnosticiran autizam, ali nije imao povijest nasilja niti psihičkih bolesti.

Mary Lee Gupta, iz Nacionalnog udruženja mentalnih bolesti u New Yorku rekla je kako će zakon marginalizirati psihičke bolesnike i obeshrabrit će ih u dolascima na terapije.

'Vjerojatnije je da su ljudi s psihičkim poteškoćama žrtve nasilja, nego počinitelji. Mislim da je povezivanje vatrenog oružja s psihičkim bolesnicima daljnja stigmatizacija tih ljudi', zaključila je Mary.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene