Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki milijunaš i avanturist Fossett službeno proglašen mrtvim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki milijunaš i avanturist Steve Fossett (63) jučer je proglašen mrtvim, pet mjeseci nakon što je nestao tijekom leta u jednomotornom zrakoplovu iznad pustinje u saveznoj državi Nevadi.

Imućni američki avanturist, koji je bio poznat po brojnim letačkim rekordima u zrakoplovima i balonima, uključujući i let oko svijeta bez slijetanja, nestao je 3. rujna prošle godine, a nakon mjesec dana potraga je obustavljena.

Pročitajte i ovo Ilustracija U TIJEKU ISTRAGA Kod Banje Luke pronađen mrtav 24-godišnji hrvatski državljanin Ilustracija Koja sreća "Suprugu sam rekla da me zasvrbio lijevi dlan": Umirovljenica imala dobar predosjećaj, već zna što dalje

Njegova supruga Peggy od suda je zatražila da ga se i službeno proglasi mrtvim kako bi se omogućilo otvaranje njegove oporuke i podijelila imovina koju je stekao u industriji financijskih usluga.

Sudac je u petak prije odluke saslušao stručnjaka za traganje i spašavanje.

James Stephen Fossett rođen je 22. travnja 1944. godine u Jacksonu, Tennessee, a odrastao u Garden Groveu, Kalifornija.

Imetak stvorio u industriji financijskih usluga, a iza sebe je imao niz zrakoplovnih rekorda, uključujući prvi samostalni let balonom oko svijeta 2002., što mu je uspjelo iz šestog pokušaja, zatim prvi samostalni let oko svijeta bez slijetanja i popune gorivom u zrakoplovu Global Flayer 2005., visinski rekord u zračnoj jedrilici s kojom se digao 15 km iznad vrhova Anda u Južnoj Americi, i brojne druge.

Kao avanturist okušao se i u alpinizmu, a svoju prvu planinu pokorio je s 12 godina. Popeo se i na neke od svjetski najpoznatijih vrhova, uključujući Matterhorn u Švicarskoj i Kilimanjaro u Tanzaniji. Preplivao je Engleski kanal (La Manche) i završio Bostonski maraton, Ironman trijatlon i utrku pasa Iditarod.

Ukupno je postavio 116 rekorda - 93 kada je riječ o letovima balonom, zračnom jedrilicom i jednomotornim zrakoplovom te 23 rekorda postignuta u jedriličarstvu.

U Kuću slavnih američkih zrakoplovaca uvršten je u srpnju prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene