Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki mediji o početku haškog procesa hrvatskim generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji u utorak su izvijestili o početku haškog suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženima za kršenje međunarodnoga humanitarnog prava u operaciji Oluja, citirajući naglaske iz uvodne riječi tužitelja Alana Tiegera.

Gotovina, Čermak i Markač terete se da su "orkestrirali ubojstvo najmanje 150 Srba u vojnoj kampanji iz 1995. koja je pokrenula raširena ubojstva i pljačku", navodi u izvješću američke agencija Associated Press (AP), ističući u uvodu da su trojica generala u Hrvatskoj "nacionalni heroji".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

- Suđenje proistječe iz prisilnog uklanjanja krajinskih Srba iz Hrvatske i uništenja njihove zajednice...te uloge i odgovornosti trojice generala Hrvatske vojske u tom procesu, prenosi AP riječi tužitelja Tiegera.

Tieger je kazao da tužitelji neće osporavati pravo Hrvatske da vrati svoja okupirana područja, ali da je operacija imala jedan mračniji cilj.

- Operacija Oluja obuhvaćala je i drugi cilj, da se istjera srpsko civilno stanovništvo i osigura njegovo trajno uklanjanje, rekao je Tieger, po citatu AP-a.

Suđenje će prisiliti Hrvatsku da se suoči s okrutnom realnošću operacije Oluja, koju mnogi Hrvati vide kao vojni trijumf, te s ključnom ulogom koju je imao pokojni predsjednik Franjo Tuđman, koji je u izjavi što ju je citirao Tieger nazvao Srbe "karcinomom na trbuhu Hrvatske", navodi AP.

Američka agencija prenosi i Tiegerov citat Tuđmana sa sastanka na kojem se planirala Oluja u kojem je rekao kako "treba nanijeti takve udarce Srbima da oni praktično nestanu".

AP prenosi i najavu Hrvatske televizije iz sudnice ICTY-a u Haagu, kako je riječ o "suđenju stoljeća".

TV mreža CNN prenosi Tiegerove riječi kako je nakon završetka tromjesečne operacije u studenom 1995. "gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo istjerano, a srpska je zajednica bila stravična pustoš uništenih sela i domova".

Glas Amerike (VOA) u svom izvješću navodi da se trojicu hrvatskih generala tereti zato što "nisu spriječili svoje vojnike da ubiju najmanje 37 krajinskih Srba, te da pale i pljačkaju sela".

VOA ističe da su Gotovina, Čermak i Markač odbacili optužbe za koje ih tereti ICTY, te da "mnogi Hrvati smatraju Gotovinu nacionalnim herojem zbog oslobađanja dijelova Hrvatske koje su ranije zauzele srpske snage".

Američki mediji u prvim izvješćima ne spominju ulogu američkih vojnih savjetnika u pripremama Oluje, niti odnos tadašnje Clintonove administracije prema toj operaciji, kao ni angažman američkih odvjetnika u obranama generala Gotovine i Markača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene