Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prvi koraci

Lista prioriteta Donalda Trumpa: Što planira u prvih 100 dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki izbori 2016. donijeli su pobjedu Donaldu Trumpu koji će postati 45. predsjednik SAD-a. Neki od njegovih prioriteta su borba s ilegalnim useljenicima i ograničavanje mandata članova Konfresa.

Donald Trump danas je izabran za 45. predsjednika SAD-a pobijedivši demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. SAD u svojoj povijesti nikada nije imao predsjednika poput Trumpa.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Slika nije dostupna Nakon govora Hillary Clinton Obama: "Mi smo svi dio istog tima"

Njegove kontroverzne izjave i tvrdi stavovi o imigracijskoj politici burno su odjeknuli i izazvali podjele u američkoj javnosti, čak i među konzervativcima, javlja BBC News.

Mnogi se stoga pitaju što možemo očekivati od novog stanovnika Bijele kuće. Tijekom govora kojeg je prošlog mjeseca održao u Gettysburgu, Trump je otkrio koji će biti njegovi koraci tijekom prvih 100 dana u Bijeloj kući.

Ovo su neki od njegovih prioriteta:

- Borba s više od dva milijuna ilegalnih useljenika
- Odbijanje viza zemljama koje odbijaju vratiti svoje državljane
- Stavljanje izvan snage svih izvršnih odluka Baracka Obame
- Ograničavanje mandata članova Kongresa
- Ukidanje financiranja programa klimatskih promjena Ujedinjenih naroda (tim novcem Trump planira obnoviti američku infrastrukturu)

Trump je tijekom kampanje najavio i gradnju zida na granici s Meksikom. Sve do posljednjih dana kampanje uvjeravao je svoje birače kako će se to zaista dogoditi iako nije jasno rekao kako i kada.

Među prioritetima američkog predsjednika je i revizija trgovinskih sporazuma s Meksikom i Kanadom. U kampanji je često isticao kako će u slučaju da postane predsjednik, ojačati odnose s Rusijom.

Najavio je i kako planira razvrgnuti nuklearni sporazum s Iranom.

Svoj će utjecaj ojačati i s republikanskom većinom u Senatu i mjestima koje planira popuniti na Vrhovnom sudu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene