Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije bilo namjerno

Američke snage bombardirale bolnicu Liječnika bez granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska u subotu je priznala da je možda u afganistanskom gradu Kunduzu iz zraka bombardirala bolnicu kojom upravlja humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF), pri čemu je poginulo najmanje devet, a ranjeno 37 ljudi.

Taj bi događaj mogao ponovno potaknuti zabrinutost glede uporabe američke zračne moći u Afganistanu, od koje je dosad poginuo velik broj civila, na što je upozorio i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

Američke snage izvele su zračni napad u gradu u 2.15 sati po mjesnom vremenu, potvrdio je glasnogovornik NATO-a Brian Tribus u subotu, dodavši da su ciljane "osobe koje su prijetile koalicijskim snagama".

Ovo su zvijezde ruske zračne armade koje gađaju teroriste

"Zračni napad je možda rezultirao kolateralnom štetom na obližnjoj medicinskoj ustanovi. Istraga je u tijeku", rekao je Tribus.

I dalje je nepoznata sudbina mnogih od 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Afganistanaca i stranaca, koliko ih se nalazilo u bolnici u trenutku napada, u kojem je odjel za traumatologiju potpuno uništen.

MSF je objavio da je bolnica tijekom zračnog napada pogođena nekoliko puta. "Šokirani smo napadom, ubijanjem našeg osoblja i pacijenata, te udarcem koji je ovim napadom pretrpio medicinski sustav u Kunduzu", rekao je dužnosnik MSF-a Bart Janssens.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid rekao je da su američke snage ciljale bolnicu, te usmrtile liječnike, medicinske sestre i pacijente. Nijedan talibanski borac nije se nalazio u ustanovi, dodao je.

Američke snage izvele su u proteklih nekoliko dana niz zračnih napada u Kunduzu kako bi pomogle vladinim snagama da pod svoju kontrolu vrate taj strateški važan grad koji su talibani osvojili prošli tjedan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene