Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planiranje u slučaju općeg sukoba

Američka studija: Sjevernokorejska totalitarna anomalija mogla bi se raspasti svakog trenutka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je država u propadanju, koja bi se u bilo kojem trenutku mogla u potpunosti raspasti - tvrdi američki istraživački institut Rand Corporation.

Nova studija američkog instituta za istraživanja, Rand Corporation, kaže kako i dalje postoji relana prijetnja od sveopćeg sukoba nuklearnih velesila na koreanskom poluotoku. Prema istoj studiji, Sjeverna Koreja je zemlja toliko nestabilna, da bi se mogla raspasti u bilo kojem trenutku, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

>> Evo kome je Kim Jong-un dodjelio GENERALSKE činove!

Rand ističe kako bi službeni Washington i Peking trebali postići hitno dogovor i poraditi na planovima u slučaju da se takvo što dogodi, uključujući i postalvjanje privremene linije razgraničenja unutar Sjeverne Koreje, koja bi trebala držati njihove vojske na odstojanju.

Analitičari i njihova predviđanja

Problem je što je posljednja takva privremena linija postala granica, koja je podijelila korejski poluotok na dvije u potpunosti različite države, No studija ne dodiruje taj problem.

S druge strane, analitičari predviđaju neporedan raspad Sjeverne Koreje već posljednja dva desetljeća, ali režim te izolirane azijske zemlje opire se svim predviđanjima, bez obzira na dvije promijene vodstva, rigorozne sankcije i gladi koja je uzela više od milijun života.

Rand vozi jednom trakom

Rand niti to ne utima u obzir, već u studiji inzistiraju na tome da je Sjeverna Koreja u krhkom stanju te da se može raspasti uz vrlo malo znakova upozorenja.

Studija ističe endemske ekonomske probleme u Sjevernoj Koreji, erodiranje sposobnosti režima da narod drži nesvjesnim događajima u vanjskom svijetu, nezadovoljstvo u vrhu vojske te čak i pokušaje atentata na Kim Jong Una i njegovo uže vodstvo.

Brza reakcija

U Južnoj Koreji isto tako postoje visoki dužnosnici koji su zabrinuti mogućim naglim kolapsom sjevernih susjeda, i to u stilu nekadašnje Istočne Njemačke ili Sovjetskog saveza. Jedan anonimni južnokorejski dužnosnik istaknuo je potrebu za pričuvnim planovima i većom suradnjom s Kinom.

Nagli raspad Sjeverne Koreje primorao bi sve zainteresirane strane na naglu reakciju - Južnu Koreju i SAD s jedne i Kinu s druge strane.

Južnokorejska vojska i njezine divizije raspoređene južno od demilitarizirane zone očekivano bi napredovale vrlo brzo unutar teritorija Sjeverne Koreje, ukoliko bi se tamo odjednom stvorio politički vakuum. Isto bi učinila Kina ulaskom s juga i rijeke Yalu.

Tri linije podjele

Rand u studiji predlaže da se s Kinom dogovore tri jasne linije preko poluotoka koje bi odredile koliko duboko bi kineske snage smjele ući u teritorij Sjeverne Koreje. Jedna od njih bila bi samo 50 kilometara od kineske granice, a najdalja bi podijelila popla Pjongjang i grad Wonsan na istočnoj obali.

Kina bi taj teritorij koristila za zbrinjavanje izbjeglica i kao tampon zonu protiv američkih snaga, uz međusobno razumijevanje kako je okupacija teritorija privremena te da američke snage ne bi trajno ostale na području sjeverno od demilitarizirane zone.

Rješenje - nova podjela

Sve to zvuči pomalo već viđeno, staro i vrlo slabe vjerojatnosti. Takvo što dovelo bi do iste stvari koja je i danas prisutna na korejskom poluotoku - podjele, s razlikom na nov način podjele tog poluotoka. To ne bi nikog zadovoljilo, a ponajmanje južnokorejsku nacionalističku struju.

S druge strane, Kina ne vjeruje američkim namjerama na Korejskom poluotoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Južnokerjci pak vjeruju kako bi Kina aneksirala Sjevernu Koreju i tako blokirala ujedinjenje dviju Koreja.

Idući tjedan? Sve po starom

Pragmatičari sa svih zainteresiranih strana ipak smatraju pričuvni plan nužnim za očuvanje sigurnosti u srcu najdinamičnije ekonomije na svijetu.

Bilo kako bilo, Sjeverna Koreja može preživjeti kao totalitarna anomalija još možda dva desetljeća, ali svi mogu biti mirni oko slijedećeg - nikakav scenarij iz noćne more neće se dogoditi slijedećeg tjedna ili u nekoj bliskoj budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene