Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moderno špijuniranje

Nova meta za NSA: 'Selfiji' na Facebooku i Instagramu idealni za špijuniranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NSA dnevno može 'presresti' milijune slika, od kojih je u prosjeku 55.000 dovoljno kvalitetno da bi bilo korišteno za prepoznavanje lica koja se stavljaju u bazu podataka.

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) svakodnevno prikuplja milijune fotografija ljudi kroz međunarodnu mrežu nadzora kako bi ih koristila u programima za prepoznavanje lica, otkrivaju novi tajni dokumenti koje je objavio najpoznatiji svjetski špijun-zviždač Edward Snowden.

Kako piše 'New York Times', NSA koristi fotografije iz mailova, sms poruka, sa društvenih mreža (Facebook, Instagram), konferencija... Dnevno može 'presresti' milijune slika, od kojih je u prosjeku 55.000 dovoljno kvalitetno da bi bilo korišteno u modernim programima prepoznavanja lica.

Posljednja otkrića iz Snowdenove kolekcije dokumenata s oznakom 'strogo povjerljivo' dokazuju da NSA zanimaju fotografije koje će dati lice potencijalnim teroristima i drugim eventualnim neprijateljima američke vlade. Sve to, naravno, smatraju udruge za ljudska prava, predstavlja veliku opasnost za privatnost korisnika.

Inače, agencija, tvrdi glasnogovornica Vanee M. Vines, ne prikuplja fotografije s osobnih dokumenata Amerikanaca, vozačke dozvole ili putovnice, ali nije odgovorila na pitanje NYT ima li pristup arhivi State Departmenta u kojoj su pohranjene fotografije stranaca koji su aplicirali za američku vizu.


'Bio sam uvježban za špijuna, čak sam imao i ime koje nije bilo moje'

Za prikupljanje fotografija lica Amerikanaca, NSA bi po zakonu morala imati sudsku dozvolu, kakva je potrebna i za čitanje mailova ili prisluškivanje telefonskih razgovora.

Program prepoznavanja lica NSA načinio je revolucionarni pomak 2010. godine, kada su uspješno povezane dvije baze podataka - opća baza NSA i posebna vladina baza sa listom terorista. Agencija ima i analitičare koji se bave identifikacijom na osnovu slika i povezuju fotografije u bazama podataka s ostalim dostupnim informacijama.

Osim na svoje tehnologije, NSA se djelomično oslanja i na komercijalno dostupnu tehnologiju za prepoznavanje lica, uključujući one koje nudi Googlov 'PittPatt', stoji u objavljenim dokumentima. Osim prikupljanja lica preko 'selfija', agencija prikuplja i podatke o mjestima na kojima su slike napravljene, uz pomoć satelitskih snimaka.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene