Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al-Sadr: Ne Americi, ne Izraelu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalni šijitski vjerski vođa Muqtada al-Sadr danas se prvi put pojavio u javnosti nakon nekoliko mjeseci izbivanja i održao vatrenu antiameričku propovjed pred oko 6.000 štovatelja u svetom šijitskom gradu Kufi.

"Kažimo ne đavlu. Ne Americi. Ne okupaciji. Ne Izraelu", poručio je al-Sadr na početku svog govora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjerski vođa Crvene džamije: Ubijeno više od 70 učenika Slika nije dostupna Al-Sadr prijeti: Američka pojačanja vratit će se kući u lijesovima

Istaknuo je da "sukobi između iračkih snaga sigurnosti i vojske Mahdi samo služe interesima okupatora".

Al-Sadr se prije četiri mjeseca, na početku akcije suzbijanja nasilja u Iraku, povukao u Iran. Američki su dužnosnici ranije u petak potvrdili da se 33-godišnji Sadr vratio u Najaf, gdje ima kuću. No, njegovi pomoćnici tvrde da mladi vjerski vođa, koji je predvodio dvije pobune protiv američkih snaga 2004., nikada nije napuštao Kufu.

Njega su na propovjedi u Kufi pratili brojni tjelohranitelji i
najbliži suradnici.

I dok su već počele špekulacije o njegovim razlozima da se upravo sada pojavi u javnosti, nakon što je nekoliko mjeseci bio nezamjetan, činjenica je da njegovo iznenadno pojavljivanje dolazi u kritično vrijeme za Irak, ocjenjuje Reuters.

Šijitski premijer Nuri al-Maliki je slab a podijeljena koalicijska
vlada je pod sve većim pritiskom da do rujna realizira ključne
političke odluke, kada se očekuje da će Washington ponovo razmotriti svoju vojnu strategiju u Iraku.

Maliki svoj položaj premijera duguje i političkoj potpori al-Sadra, objašnjavaju analitičari. Al-Sadr je u travnju iz Malikijeve vlade povukao šest svojih ministara jer premijer nije odredio vremenski okvir za povlačenje američkih trupa. Zadržao je, međutim, 30 mjesta u vladajućem Šijitskom savezu.

Šijitski klerik, koji opetovano poziva na povlačenje američkih snaga iz Iraka, sada se sve više predstavlja u novom svijetlu, kao nacionalni vođa, šireći svoju bazu za potporu i oslanjajući se na siromašne šijite u gradskim slumovima, posebice u bagdadskom Sadr Cityu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene