Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napustili luku Kismajo

Afrička unija istjerala somalijske islamiste iz posljednjeg uporišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistička pobunjenička skupina Al Šabab napustila je stratešku luku Kismajo, svoje posljednje uporište u Somaliji, 24 sata nakon napada postrojbi Afričke unije.

To povlačenje jedan je od niza vojnih neuspjeha koje je u godinu dana pretrpio islamistički pokret povezan s Al-Quaidom pokušavši ih nadoknaditi nizajući napade u glavnom gradu Somalije Mogadišuu ili na tlu susjedne Kenije,  rekao je u subotu dužnosnik Al Šababa.

'Vojno zapovjedništvo mudžahedina Al Šababa naredilo je taktično povlačenje iz Kismaja', izjavio je glasnogovornik Al Šababa Ali Mohamud Radž. Povlačenje je potvrdilo nekoliko stanovnika velike luke na somalijskom jugu.

'Ne znamo kamo su otišli ali jutros rano posljednje vojno vozilo Al Šababa napustilo je grad', izjavio je stanovnik Hasan Ali dodavši da 'čak ni njihov lokalni radio više ne emitira'.

Pročitajte i ovo Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate Slika nije dostupna Najgori od najgorih FOTO Ovo je deset najopasnijih ljudi na svijetu

>> Sveučilišni profesor izabran za predsjednika Somalije

Al Šabab se prvo u petak borio s kontingentom kenijskih vojnika koji se iskrcao u noći sa četvrtka na petak na najmanje dvije plaže blizu Kismaja, a zatim su grad napale i snage somalijske vlade.

Al Šabab je otjeran iz glavnoga grada Mogadišua u kolovozu prošle godine. Ta organizacija bori se protiv snaga AU-a i u drugim dijelovima zemlje.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene