Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborni 'autsajder'

Sveučilišni profesor izabran za predsjednika Somalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilišni profesor Hasan Šeik Mohamud (56) iznenađujuće je, glasovima parlamentarnih zastupnika, izabran za novog predsjednika Somalije, što je izazvalo erupciju oduševljenja na ulicama glavnog grada Mogadišua.

Hasan Šeik Mohamud, koji je smatran izbornim autsajderom, dobio je 190 glasova zastupnika. Samo 79 osvojio je veliki favorit, dosadašnji predsjednik Šarif Šeik Ahmed, objavio je AFP

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

>> Olimpijci u kampanji za pomoć gladnoj djeci Somalije

Mohamud, umjerenjak bez izražene političke pripadnosti, bio je jedan od četvorice kandidata koji su se glasovima zastupnika plasirali u drugi krug izbora. Dvojica su se prije drugog kruga glasovanja povukla. Jedan od njih, premijer na odlasku Abdiveli Mohamed Ali podržao je Mohamuda uoči drugog kruga glasovanja i poslije izjavio da njegov izbor označava novu eru u somalskoj politici.

Reuters javlja da je ovo bio prvi takav izbor u nekoliko desetljeća. Održan je pod okriljem UN-a koji se nada da će predstavljati prekretnicu u zemlji koja je 1991. godine potonula u građanski rat i u kojoj vlast u pojedinim područjima obnašaju klanovi, plemena i ratne vođe. Središnja vlast već 20 godina nema kontrolu nad zemljom.

Iako je Mogadišu prije godinu dana stavljen pod kontrolu vlade pomoću vojnika iz afričkih zemalja, u dijelovima Somalije još vladaju militanti al-Šababa ili pirati.

Dosadašnji predsjednik, kojeg je prije tri godine izabrao prijelazni parlament, priznao je poraz. Mohamud, jedan od osnivača sveučilišta u Mogadišuu, odmah je s rukom na Kuranu prisegnuo i preuzeo dužnost u kojoj ga čeka, kažu analitičari, teška izgradnja institucija vlasti i društva i pomirenja među stanovništvom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene