Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afganistan: Velika ofenziva na Al Qaedu i talibane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države priopćile su danas da su pokrenule zračnu i kopnenu ofenzivu širih razmjera na istoku Afganistana, u planinskom području Tora Bore, gdje se skrivaju "stotine stranih boraca".

"SAD i afganistanske snage sukobili su se s al Qaedom i s drugim nasilnim ekstremistima na istoku Afganistana" u "zračnoj i kopnenoj ofenzivi uz korištenje preciznog oružja", objavila je glasnogovornica snaga, satnica Vanessa Bowman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

Vođa al Qaede Osama bin Laden 2001. je posljednji put viđen u planinama Tora Bore, gdje je koalicija već izvela nekoliko napada.

Koalicija koja nije izvijestila o civilnim žrtvama pokrenula je
"napad prije otprilike 24 sata", dodaje glasnogovornica.

Kako piše neovisna afganistanska novinska agencija Pajhowk, prenoseći izjave mjesnih čelnika, ofenziva je počela prije tri dana, a među žrtvama je nekoliko navodnih islamističkih boraca.

Informacije nisu potvrđene iz neovisnog izvora.

Planinsko područje Tora Bore, pedesetak kilometara južno od grada Jalalabada, u prosincu 2001. bilo je poprište operacije američkih snaga velikih razmjera čija je zadaća bila uhvatiti živog ili mrtvog vođu al Qaede koji je odgovoran za krvave napade 11. rujna 2001. na SAD.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene