Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine

Afera koja je potresla Vatikan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je obilježila Afera Vatileaks, u kojoj se sudilo Papinom sobaru Paolu Gabrieleu, za davanje povjerljivih informacija novinaru.

Papin sobar Paolo Gabriele, zajedno s vatikanskim informatičkim stručnjakom, optužen je da je s Papina pisaćeg stola uzeo tajne dokumente i proslijedio ih novinaru. Mjesecima ih je fotokopirao, a pod kodnim imenom 'Maria' prosljeđivao ih je novinaru Gianluigiju Nuzziju, koji ih je upotrijebio u knjizi 'Njegova svetost'. Afera je nazvana Vatileaks. Sobar je uhićen 23. svibnja, a u ćeliji je proveo 53 dana, nakon čega je stavljen u kućni pritvor. Postupak je bio otvoren za novinare. Međutim, bio je dozvoljen samo ograničenom broju novinara, a kamerama je ulaz bio zabranjen. Izvještavati se moglo tek nakon završetka ročišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Curenje tajnih dokumenata Vatikan službeno objavio: Sudit će se Papinom sobaru! Slika nije dostupna Okončao glasine o odlasku Vatikan: Papa podržao državnog tajnika Bertonea

Mediji su nagađali da je u pozadini afere, koja je potresla Vatikan, zapravo borba za vlast između pojedinih vatikanskih dužnosnika. Gabriele je kazao kako se ne osjeća krivim za optužbu o krađi, ali kako je kriv što je izdao povjerenje pape Benedikta XVI., a kazao je kako je to učinio kako bi iskorijenio korupciju i zlo iz Vatikana te je vjerovao da je za tu zadaću nadahnut Duhom Svetim. Rekao je da je želio Vatikan vratiti na 'pravi put'.

>> Vatikan: Nakon bivšeg Papinog sobara krivim proglašen i pomagač

'Doista me je zaprepastilo što me je Sveti Otac, dok sam za ručkom sjedio s njim za stolom, pitao o stvarima o kojima je morao biti obaviješten', kazao je. Na suđenju je kazao kako je djelovao sam i bez pomagača, ali da je ipak imao brojne kontakte u Vatikanu, u kojemu se, prema njegovim riječima, 'osjećalo veliko i sveprisutno nezadovoljstvo'.

Sud ga je osudio na tri godine zatvora, ali je kazna prepolovljena zbog njegova služenja Crkvi, uvjerenja da čini dobro Crkvi, koje sudac smatra pogrešnim. Kaznu je ublažilo i njegovo ponašanje tijekom suđenja, ali i 'svjesnost da je izdao Papu', kazao je predsjednik sudskog vijeća Giuseppe Dalla Tore.

'Stvar koj u sebi najsnažnije osjećam jest uvjerenje da sam djelovao iz čiste, nepatvorene ljubavi prema Kristovoj Crkvi i njegovu poglavaru na Zemlji. Ne smatram se lopovom', kratko je izjavio Gabriele.

'Javno pozivam Svetog Oca da udijeli pomilovanje bivšem suradniku kažnjenom zbog uzimanja dokumenata čije je kopije predao meni, novinaru', kazao je nakon suđenja novinar Gianluigi Nuzzi, koji je objavio vatikanske povjerljive dokumente. 'Pomilovanje će pokazati da Crkva nije tajnovita i konzervativna ustanova, nego da je, naprotiv, kadra oprostiti onome tko, s pravom ili ne, riskira svoju budućnost za njezino dobro', kazao je Nuzzi.

Glasnogovornik Svete stolice kazao je kako je vrlo vjerojatno da će Papa pomilovati Gabrielea. Objava pomilovanja može stići putem priopćenja Svete Stolice. Papa odlučuje kad će ju objaviti. Gabrieleova odvjetnica Cristiana Arru nije uložila žalbu u roku od tri radna dana od proglašenje presude, pa se očekivalo da će sobara sam Papa spasiti zatvorske kazne svojim pomilovanjem.

Papa je Gabrielea pomilovao uoči Božića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene