70146
70146
70146
70146
70146

84 posto Slovenaca smatra odluku o blokadi 'potpuno opravdanom'

  • , 18.12.2008., 20:40
  • Autor:
  • komentara

Odluka slovenske vlade kojom je blokiran niz pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ima veliku potporu slovenske javnosti.

 
 
 
 

Budući da je odluka motivirana navodnim prejudiciranjem granice, odnosno 'nacionalnim interesom', malo je šansi da uskoro dođe do deblokade, opisuju stanje do kojega je došlo slovenski mediji.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV provela je instant internetsku anketu u kojoj je, kako navodi, sudjelovalo desetak tisuća gledatelja, a njih 84 posto smatra da je odluka o blokadi 'potpuno opravdana'.

>> Najvažnije sporne hrvatsko-slovenske granične točke

Do toga je moralo doći i ranije, odgovorili su za POP-TV neki Ljubljančani intevjuirani na ulici na pitanje je li blokada opravdana zbog 'prejudiciranja granice' i 'podjele Piranskog zaljeva'.

Ista je televizija u svojoj središnjoj emisiji citirala ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara koji kaže da su Sloveniji bile 'problem' zemljopisne karte priložene hrvatskoj pristupnoj kojima se 'prejudicira' granica i da se one ne bi smjele upotrijebiti na arbitraži.

'Ako Hrvatska kaže da zbog Europske unije neće prepuštati svoj teritorij, to isto vrijedi i za nas', rekao je Žbogar.

Slovenija izolirana? Ili ipak nije?

Slovenski mediji navode da Slovenija, unatoč tome što je Europska komisija izrazila žaljenje blokadom Ljubljane, zapravo nije sasvim izolirana i da se je ne može prisiliti da svoje stajalište promijeni kako bi u kratkom vremenu došlo do pristupne konferencije pod predsjedanjem Češke na kojoj bi se nadoknadio zaostatak.

>> EK žali zbog slovenske odluke

POP-TV sadašnju blokadu uspoređuje s navodnom blokadom Nizozemske u odnosu na Srbiju zbog obveza prema Haaškom sudu, ali u isto vrijeme dodaje da bi neke veće članice EU-a mogle biti zainteresirane za primanje Hrvatske, Srbije i BiH 'u paketu'. Isto tako, pravi se i usporedba s Makedonijom koju Grčka već duže vrijeme 'uspješno blokira' zbog spora imena države, pa unatoč izrazima žaljenja od strane članica NATO saveza na summitu u Bukureštu nije dobila poziv za učlanjenje.

Upozorava se i na izjave slovenskog premijera Boruta Pahora i predsjednika Danila Tuerka kako bi sada najprije bio potreban sastanak premijera Ive Sanadera i Pahora na kojemu bi razgovarali o problemima granice i dogovorili o 'novom startu' koji bi se trebao dogoditi u prvoj polovici iduće godine.

Pahor naime očekuje da će međudržavna komisija koja je trebala dogovoriti okvir za arbitražu uskoro održati još jednu sjednicu, a onda podnijeti zaključke o svom radu. To zapravo znači da bi Slovenija dala do znanja da za nju arbitražno rješenje nije prihvatljivo jer Hrvatska nije pristala da se pri eventualnoj arbitraži primijeni tzv. načelo pravičnosti i da izuzme dokumente koji navodno prejudiciraju granicu iz pristupne dokumentacije. Osim toga, stvari ne bi mogle ići naprijed dok slovenski parlament ne donese rezoluciju u kojoj je Pahor najavio konsenzualno slovensko stajalište o graničnim pitanjima i njihovu rješavanju, a do toga bi navodno trebalo doći u prva dva mjeseca slijedeće godine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se