Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ih uhitile

400 migranata zaustavljeno prije isplovljavanja iz Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Migranti pristigli uglavnom iz Somalije i Etiopije privedeni su u zoru u mjestu Tadžura istočno od libijske prijestolnice Tripolija.

Nekih 400 ilegalnih migranata uhitile su libijske vlasti prije nego je skupina isplovila za Europu, objavio je u nedjelju libijski ured zadužen za borbu protiv ilegalne imigracije.

Pročitajte i ovo Karlo Ressler Bitna za mnoge zemlje Hrvatski europarlamentarac optimističan oko novog migracijskog zakona: "Demotivirat će krijumčare ljudi" Giorgia Meloni i Edi Rama Sastanak premijera Italija će graditi prihvatne centre za migrante u Albaniji: "Osjećamo dužnost pomoći Rimu"

Migranti pristigli uglavnom iz Somalije i Etiopije privedeni su u zoru u mjestu Tadžura istočno od libijske prijestolnice Tripolija gdje su se pripremali ukrcati na brod, objavile su vlasti. Dodaju da je među njima nekoliko trudnica.

Službeni Tripoli objavio je plan borbe protiv ilegalne imigracije i protiv krijumčara ljudi, rekao je dužnosnik sigurnosne službe.

Duž 1770 kilometara libijske obale potencijalni useljenici u Europu pokušavaju isploviti otkako je prije nekoliko godina srušen režim bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija te je nastao kaos jer postoje dvije vlade i vode se borbe za vlast, a to bezvlašće pogoduje krijumčarenju.

FOTO Migranti koje nitko ne želi već tjednima plutaju morem: 'Kod nas nisu dobro došli'

Libijska obala udaljena je manje od 300 kilometara od talijanskog otoka Lampeduse na koji se svakog tjedna nastoje iskrcati stotine migranata iz Afrike, Sirije i drugih zona sukoba.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije od 7. svibnja, više od 34.500 migranata stiglo je u Italiju ove godine, ali još 1770 migranata utopilo se ili nestalo, što je već polovica od ukupnog broja utopljenih (3300) pri takvom pokušaju u 2014.

Europska unija planira pokrenuti veliku pomorsku operaciju protiv krijumčara ljudi koji zarađuju i bogate se na očaju migranata i nada se za nju dobiti zeleno svjetlo Ujedinjenih naroda. Operacija bi trebala biti pokrenuta u lipnju na summitu šefova država i vlada zemalja članica EU u Bruxellesu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene