Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uništena nada'

21 nevladina organizacija traži ukidanje blokade Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetak organizacija za ljudska prava poziva na još jednu međunarodnu akciju za brzo, bezuvjetno i potpuno ukidanje blokade Gaze.

'Mjere koje, pred snažnim međunarodnim pritiskom, provodi Izrael kako bi 'ublažio' nezakonitu blokadu Gaze malo su promijenile sudbinu civilnog stanovništva', ističe 21 organizacija u izvješću pod nazivom 'Uništena nada - produljenje blokade Gaze'.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

'Međunarodna zajednica je popustila pritisak na Izrael, ali je premalo učinjeno kako bi se uspješno ublažila ograničenja nametnuta 1,5 milijunu Palestinaca u njihovu svakodnevnom životu', kažu te organizacije, među kojima su Amnesty International, Oxfam, Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) i Norwegian Refugee Council.

Pojačana blokada

'Izrael je obećao da će povećati i ubrzati uvoz građevnog materijala nužnog za projekte UN-a i za druge međunarodne projekte za škole, medicinske centre, kuće i postrojenja za pročišćavanje vode', ističu nevladine organizacije, smjerajući na odluke koje je Izrael donio pod jakim međunarodnim pritiskom nakon krvava napada 31. svibnja na humanitarni pomorski konvoj koji je pokušao ući u Gazu.

Blokada Gaze uvedena u lipnju 2006. nakon otmice izraelskog vojnika, znatno je pojačana nakon lipnja 2007., kada su nadzor nad tim područjem preuzeli islamisti iz Hamasa.

>> Barak: Izrael je spreman predati dijelove Jeruzalema Palestincima

Poziv je upućen u času kada je izraelski vojni dužnosnik rekao u četvrtak za agenciju France Presse da 'Izrael razmišlja da iduće godine dopusti izvoz iz Gaze, uz uvjet da 'proizvodi ne budu prijetnja za sigurnost' i da robu pregleda Palestinska samouprava Mahmuda Abasa'. Više od 180 raketa i granata ispaljeno je iz Gaze na Izrael od početka godine, po podatcima izraelske vojske.

Izrael odbacio izvješće

Izraelske vlasti odbacile su izvješće nazvavši ga 'tendencioznim' i 'parcijalnim'. 'Tvrdnje tih organizacija su tendenciozne i pune predrasuda te stoga obmanjuju', istaknuo je u priopćenju glasnogovornik ureda za usklađivanje vladinih aktivnosti na palestinskom teritoriju.

Kazao je da je nakon odluke u lipnju o ublažavanju kopnene blokade, broj kamiona kojima Izrael dopušta da svakodnevno uđu u pojas Gaze povećao za 92 posto.

No, po njemu, samo 176 kamiona ulazi svakodnevno u pojas Gaze zbog nesposobnosti Palestinaca da upravljaju dolaskom više vozila.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene