442824
442824
442824
442824
442824

'LAKI NA OKIDAČU' 2015. policajci su ubili 1152 osobe, svaka treća žrtva bio je afroamerikanac

  • , 10.07.2016., 08:30
  • Autor:
  • komentara

Stječe se dojam da su u Americi policajci "laki na okidaču" kada je pištolj usmjeren prema afroamerikancu.

 
 
 
 
Statistika policijskih ubojstava u SAD-u (Video: Dnevnik Nove TV)
Statistika policijskih ubojstava u SAD-u (Video: Dnevnik Nove TV)

Statistika je poražavajuća. U protekle dvije godine SAD je potresao niz policijskih ubojstava nenaoružanih Afroamerikanaca.

Vjerojatno je najpoznatiji slučaj 18-godišnjeg Michaela Browna iz Fergusona. Njegova smrt izazvala je val prosvjeda i nereda diljem SAD-a. U kolovozu 2014. policajac ga je ustrijelio s najmanje 6 metaka.

U srpnju te godine policajci su u New Yorku tijekom privođenja udavili 43-godišnjeg Erica Garnera iako je 11 puta ponovio da ne može disati. Ilegalno je prodavao cigarete.

12-godišnji Tamir Rice u studenom 2014-te igrao se replikom pištolja u parku u Clevelandu. Netko je pozvao policiju. Policajac koji je izašao na teren odmah ga je ustrijelio.

U travnju prošle godine, 50-godišnjeg Waltera Scotta policajac je zaustavio zbog neispravnog svjetla na automobilu. Posvađali su se i policajac ga je prvo pogodio elektro šokerom, a kada je počeo bježati, ustrijelio s 5 metaka u leđa.

25 godišnji Freddie Gray iz Baltimora umro je od ozljeda kralježnice zadobivenih tijekom vožnje u policijskom kombiju u travnju 2015. Imao je vezane ruke, a policajci ga nisu osigurali na klupi. Priveden je jer je posjedovao nož, tzv. skakavac.

Prema podacima američkih nevladinih organizacija policajci su u 2015. ubili 1152 osobe. Svaka treća žrtva bio je afroamerikanac. Gotovo trećina od te trećine, ubijenih crnaca, bila je nenaoružana. Znatno manje, 19% ubijenih bijelaca, također nije imalo oružje. Od 50 uprava s najvećom stopom policijskih ubojstava, u čak devet žrtve su bili isključivo crnci.

Prošle godine na dužnosti je živote izgubilo čak 130 policajaca. Njih 39 u oružanim obračunima. Dakle tu je pitanje straha. Iz ranijih podataka očito je i da postoji problem rasizma. Ali s obzirom i na velik broj ubijenih od strane policajaca, čini se da je ključna njihova obuka.

Evo usporedbe radi izdvojili smo dva grada: Newark u New Jerseyu i St. Louis u Missoruju. Gradovi s oko 300 tisuća stanovnika, približno polovicom crnog stanovništva i podjednakim razinama kriminala.

Međutim, od 2013. u Newarku policija nije ubila ni jednog crnca, dok ih je u St. Louisu ubijeno 16. Obuka policajaca u SAD-u nije jedinstvena. Postoje savezne i državne policijske službe, ali svakodnevno održavanje reda je u rukama lokalnih policijskih uprava koje su samostalne i neovisne. Pa se onda i primjena pravila o uporabi smrtonosne sile znatno razlikuje.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se