Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko leti vrijedi, tko ne leti, ne vrijedi

10 razloga zbog kojih iranski 'Osvajač' nikad neće u osvajanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski 'Osvajač', stealth borbeni zrakoplov, izazvao je više podsmjeha nego pohvala u svijetu nakon što su ga tamošnje vlasti javno predstavile.

Već na prvi pogled, dizajn zrakoplova je izgledao pomalo 'out of the box', no Business Insider ističe i 10 realnih razloga zbog kojih 'Osvajač' nikad neće nikoga i ništa osvojiti, odnosno zašto nikad neće jednostavno poletjeti.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini

>> VIDEO Pogledajte iranski 'stealth' borbeni zrakoplov nazvan 'Osvajač'

Sve to ipak ne znači da Teheran ne gradi pravi borbeni zrakoplov, koji bi trebao napraviti sve što iranske vlasti ističu da 'Osvajač' može.

Krenimo nekim redom s razlozima:

1. Ukupno gledano, Qaheru nedostaju vijci i zakovice, koje su tipične za SVE vrste zrakoplova, uključujući i one sa 'stealth' tehnologijom. Naime, stječe se dojam kako je Qaher saliven iz jednog kalupa.

2. Ispuh 'Osvajača' nema mlaznicu, što je u najmanju ruku čudno. Korištenje samo 'afterburnera', odnosno temperature zrakoplova za pogon, vjerojatno bi rastalilo čitav motor, a time i dobar dio zrakoplova.

3. Generalni oblik zrakoplova je, u najmanju ruku smion, ali krila se doimaju premala za podržavanje težine zrakoplova, osobito ako u sebi nosi moćan motor i naoružanje.

4. Prednja krilca su mu fiksna, tako da ne služe za manevriranje bilo kakve vrste, a usisnici zraka su jednostavno premali za moderan mlazni motor.

5. Zrakoplov je začuđujuće malen, kao i kokpit zrakoplova, u kojeg jedva da stane pilot.

6. Video u kojem su Iranci pokazali Qahera u letu, vjerojatnije je maketa u skali, kojom se upravljalo s tla.

7. Čak su i neki iranski mediji potvrdili kako se radi o maketi, a ne pravom 'stealth' zrakoplovu.

8. Pogledajte poklopac kokpita. To nikako nije prozirno kao staklo, kao običan pleksiglas površne izrade već može proći.

9. Unutrašnjost kokpita ne odaje trag modernih tehnoloških rješenja, već jednostavnost običnog školskog zrakoplova.

10. Neodoljiv je dojam da je čitav zrakoplov zapravo napravljen iz plastike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene