Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Impresivne i tajanstvene

NAJMISTERIOZNIJE LJUDSKE GRAĐEVINE SVIJETA Znanost ih još nije dokučila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek ih je stvorio, a znanost još uvijek kaska s pojašnjenjem istih. Svijet još uvijek ima mnoge misterije koji će to ostati, čini se, još dugo vremena.

Neki su vam već dobro poznati misteriji, a na neke ste možda već i zaboravili, no donosimo vam pregled 10 svjetskih misterija koji su djelo čovjeka, a znanost ih dosad nije uspjela razjasniti, ili uopće, ili barem ne do kraja.

1. Pumapunku u Tiwanacu - Bolivija

Pročitajte i ovo El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Namjerno zatrpan Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide Gigantski Nazca geoglifi u Peruu (Foto: AFP) Pod zaštitom UNESCO-a Stravičan kulturocid u Peruu: Kamionom namjerno oštetio gigantski crtež naroda Nazca star 2000 godina

Ovo je možda i najbolji primjer misteriozne pragrađevine za čiju gradnju je bila potrebna ogromna vještina. Impresivna stvar oko Pumapunkua je ta što su se ogromni i teški blokovi slagali jedan na drugog poput puzzli i to bez vezivnog materijala, poput cementa ili drugog ljepila.

Isto tako, ti blokovi na sebi nemaju tragove obrade alatom pa misterij predstavlja i način na koji su formirani.

Pumapunku je mjesto gdje su nekoć davno mnogi hodočastili te koristili psihodelične supstance, što je otkriveno DNK analizom mumificiranih ostataka pronađenih na tom području.

2. Sacsayhuaman - Peru

Riječ je o megalitskoj strukturi, koja je dio Cuzcoa, povijesnog grada Inka. I ovdje je riječ o ogromnim kamenim blokovima nepravilnog oblika koji su bez vezivnog materijala slagani jedan na drugi kako bi formirali savršeno čvrstu i stabilnu strukturu, otpornu i na velike potrese.

NIKAD RIJEŠENI MISTERIJI 10 predmeta obavijenih velom tajne

Ono što znanstvenike buni jest kako je jedna, tako tehnološki nerazvijena civilizacija, mogla konstruirati tako savršene građevine poput Sacsayhuamana, strukturalno gledano. Još manje kako su znali koji kamen točno treba ići na koji i kako su ga tamo postavili. Isto tako, blokovi toliko savršeno sjedaju jedan na drugog, da između njih ne može proći ništa.

Čak i u današnje doba, gradnja ovako nečeg predstavljala bi noćnu moru za graditelje i kamenoklesare.

3. Nazca linije - Peru

Čak 70 takozvanih geoglifova postoji u Peruu, a te gigantske mitske figure ucrtane u pustinjski pijesak, čini se da su sve što je ostalo od prastare i misteriozne, ali i napredne civilizacije.

Među brojnim nagađanjima su i ta da su ti ogromni mitski crteži služili pomaganju pojedincima na njihovom spiritualnom putovanju.

No, postoje i teorije koje uključuju i izvanzemaljce, obzirom na starost tih mega crteža i malih saznanja o civilizaciji koja ih je stvorila. One umjerenije teorije špekuliraju da je riječ o izgubljenom pretpovijesnom tehnološkom znanju.

4. Velika piramida u Gizi

Na nju trošiti previše riječi ne treba, jer je riječ o jednom od 7 originalnih svjetskih čuda i najvišoj građevini koju je čovjek izgradio, koja je tu titulu izgubila tek nakon što ju je držala gotovo 4000 godina.

Ono što se zna o njezinoj konstrukciji, ili se barem uvelike pretpostavlja, jest da je njezina izgradnja zahtijevala tehnološko znanje koje Egipćani tog vremena jednostavno nisu imali ili ih još znanosti nije dokučila.

5. Stonehenge

Još jedna općepoznata megalitska građevina, kojoj se svrha i način gradnje još uvijek samo pretpostavljaju, iako raznoraznih teorija ne nedostaje.

Najraširenija je popularna teorija da je to bilo mjesto na kojem su se okupljali druidi. 30 kamenih gromada visokih preko 3 metra i teških 26 tona svaka, posloženih u krug i na taj način da se poravnavaju s ekvinocijima i solsticijima, samo produbljuju misterij Stonehengea, kojeg britanski i svjetski arheolozi pokušavaju i dan danas dokučiti.

6. Lubanja djeteta sa zvijezda - Meksiko

Pronađena 1930. godine, za nju se vjerovalo da je arheološki pronalazak izvanzemaljskog porijekla.

Znanstvenici su, međutim, bili uvjerenja da je bila riječ o deformiranoj lubanji pripadnika Indijanaca. Lubanja je stara 900 godina, a analiza DNK stručnjake je uputila na zaključak da je vjerojatno riječ o dosad neotkrivenoj vrsti.

Genom te vrste je u tijeku razotkrivanja, a kad to bude učinjeno, otključat će se i tajne ove lubanje.

7. Kamene sfere s Kostarike

Na stotine savršeno oblikovanih sfera razasuto je po džunglama te zemlje Centralne Amerike. Njihov promjer varira od svega nekoliko inča do preko dva metra, a stručnjaci nemaju ideju otkud su se našle u džunglama i kako su napravljene.

Teorija je mnogo, a malo koja ima smisla, no te sfere i dalje su obavijene velom misterije. Jedna od teorija kaže da su porijeklom iz Atlantide, što posebno nema smisla, jer je i sama Atlantida, zasad još uvijek na razini mita i legende.

8. Antikitera mehanizama - Grčka

Riječ je o 2000 godina starom predmetu, koji se u staroj Grčkoj koristio za izračune u astronomskim mjerenjima. Otkriven je 1900. i predstavlja komad poprilično napredne tehnologije za doba stare Grčke, jer prethodi bilo čemu sličnom punih 1000 godina.

Vjerojatno se koristio za određivanje točnih trenutnih lokacija svemirskih objekata, ponajviše planeta, no to je samo pretpostavka, jer oko njegove stvarne svrhe i dalje se vodi velika znanstvena debata.

Ono što znamo jest da ništa slično nije pronađeno prije ili poslje tog predmeta te da astronomi tog vremena nisu mogli imati pristup instrumentu s tako preciznim mjerenim sposobnostima.

9. Trilithon u Baalbeku - Libanon

Riječ je o kolekciji najvećeg klesanog kamenja u starom svijetu. Baš kao i kod kamenih blokova korištenih za izgradnju velike piramide u Gizi, i ovdje se tek nagađa kako su se gromade od između 750 i 1200 tona, pomicale i slagale.

Ipak većina ih je porijeklom iz rimskog doba, jer su formirali pod hrama boga Jupitera.

10. Blythe Intaglios - Kalifornija, SAD

Ovi geoglifovi otkriveni su tek kad se čovjek vinuo u nebo i kad je era letenja počela. Nagađa se da su crteži Blythe Intaglios stari i do 2000 godina.

Postoji čak 600 takvih crteža na jugozapadu SAD-a, ali ono što ih čini drugačijima od drugih je njihova veličina i detalji. Najveći od njih prikazuje divovskog muškarca, dužine 60-ak metara.

Svrhu tih crteža nitko nije dokučio, no pretpostavlja se da su posvećeni ili bogovima, ili štovanim precima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene