Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tour de France: Policija pretražila hotel ekipe Astana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je policija pretresla hotel u kojem je smještena ekipa Astana koja sudjeluje na Tour de Franceu, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca.

Astana se povukla s Toura nakon što je otkriveno da je njen biciklist i jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova pobjednika na ovogodišnjem izdanju Tour de France, Kazahstanac Aleksander Vinokurov pao na dopinškom testu poslije subotnje pobjede na 13. etapi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tour de France: Zbog prosvjeda biciklista kasnio početak 16. etape Slika nije dostupna Tour se France: Vinokurov pao na dopinškom testu

"Prema etičkom kodu ekipe Astana, Aleksandar Vinokurov je odmah suspendiran. On je zatražio B analizu", kaže se u priopćenju Astane.

"Nakon što je Astanu vodstvo Toura obavijestilo o testu, organizatori su ekipu pozvali da se povuče iz utrke što je ona spontano pristala učiniti".

>> Tour se France: Vinokurov pao na dopinškom testu

Uslijedile su i druge reakcije.

"Potpuno sam razočaran. Nadam se da Vinokurov neće biti kukavica i zanijekati, da će nam objasniti i reći tko mu je pomogao, tko je sve sudjelovao u toj gadosti jer on to nije mogao raditi sam", kazao je Eic Boyer, menadžer ekipe Cofidis.

"Govorio nam je da je hrabar, da ga Francuzi vole i da je jači od bolova. Govorio nam je da Francuzi to ne znaju, da glume, a sada smo shvatili da je gad i da je kroz te mračne igre diskreditirao
biciklizam", dodao je.

Boyer je istaknuo da je "ovo težak udarac" te je izrazio nadu da će se sve otkriti. "Ne žalim što sam ovo rekao. Pozivam cijelu ekipu
Astana da što prije ode iz biciklizma", rekao je na kraju.

Jean-Francois Pescheux, direktor utrke, kazao je kako ovim današnjim otkrićem najviše trpi Tour de France: "Tour de France je taj koji trpi najviše posljedica. Svi će povezivati Vinokurova i Tour, a ne Vinokurova i Astanu. Tour je taj koji trpi najviše, svi će se sjećati kako se Vinokurov dopingirao na Touru. Međutim, ovo dokazuje da su kontrole učinkovite i da nema mjesta za prijevare".

David Millar, biciklist iz ekipe Saunier Duval, koji je 2003. godine bio dopingiran na Svjetskom prvenstvu nakon čega je suspendiran na dvije godine, rekao je da je žalostan jer se radi o njegovo najdražem biciklistu.

"Ne može se to raditi u biciklizmu, ne može se to raditi čistim
biciklistima, ne može se to raditi na Tour de Franceu. Želim da ljudi vjeruju u moj sport, želim da vjeruju u Tour de France", rekao je Millar na rubu suza.

Roger Legeay, menadžer ekipe Credit Agricole je bio užasnut: "Ovo nije podnošljivo! Do kuda će sve to ići? Sada, sve što je
uspostavljeno, obveze i etičke povelje, sve se to treba primijeniti"!.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene