Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liga prvaka: Pobjedniku i do 100 milijuna eura zarade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjednik finala Lige prvaka, Milan ili Liverpool, mogao bi zaraditi i do 100 milijuna eura - što od sponzorskih ugovora, TV prava, porasta vrijednosti igrača pa sve do bolje prodaje ulaznica.

Međunarodno istraživanje, koje je naručio "MasterCard", inače jedan od sponzora Lige prvaka, pokazalo je i da bi grad iz kojeg dolazi pobjednik (Milano ili Liverpool) može očekivati ne tako beznačajan priliv novca. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Engleski mediji - Presudila Inzaghijeva ruka Slika nije dostupna Inzaghi odveo Milan do sedmog naslova

Liverpool je, prema procjenama, nakon pobjede 2005., gradu donio dobit od oko 70 milijuna eura, a u portugalski je Porto, nakon pobjede 2004. gradu 'priskrbio' dodatnih 12 milijuna dobiti. 

"Stručnjaci su došli do zaključka da će pobjednik imati veće prihode od sponzorskih ugovora, TV prava, ulaznica i samih igrača - iako je suma od oko 100 milijuna eura zarade manje od one koju je većina europskih klubova potrošila na transfere i plaće u posljednjih nekoliko sezona", piše u priopćenju "MasterCarda". 

Istraživanje je provela tvrtka KRC Research na 12 vodećih nogometnih i poslovnih stručnjaka, uključujući ekonomiste, akademike i sportske komentatore. 

>> Može li Liverpool ponoviti Istanbul?

>> UEFA otkazala velik broj ulaznica za finale 

>> Policija protiv huligana i paintball puškama

>> Finale sudi Nijemac Fandel

S druge strane, koliko je novca u igri pokazuje i podatak da je Ford, glavni sponzor Lige prvaka, platio 720.000 funti (više od milijun eura) za reklamu od 90 sekundi (8.000 funti po sekundi) koja će se prikazati tijekom stanke nakon prvog poluvremena, a koja će promovirati novi model Ford Mondeo. 
Reklama će biti prikazana u 21 europskoj državi, a procjenjuje se da će ju vidjeti oko 80 milijuna ljudi. 

NOVOST: Dodjela medalja i pehara umjesto na terenu, na tribini

Nakon utakmice, jedna novost i to prema osobnoj želji predsjednika UEFA-e Michela Platinija. Pobjednici dvoboja će medalje i pehar primiti na tribini, a ne na terenu kako je bilo do sada. 

"To je bila moja želja. Želim da se igrači popnu na stepenice da bi primili trofej među navijačima i ljudima iz svijeta nogometa, među onima koji su odani toj plemenitoj igri", rekao je Platini. 

Inače, medalje (kojih je 30 zlatnih i 30 srebrnih) pobjednicima će uručiti kapetan reprezentacije Grčke (koja je osvojila EP 2004.) Theodoros Zagorakis, a pehar će kapetanu pobjedničke momčadi (Maldiniju ili Gerrardu) uručiti Platini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene