Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Godišnjica neodigrane utakmice Dinamo - Crvena zvezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije točno 18 godina, 13. svibnja 1990. godine na maksimirskom stadionu trebala je biti odigrana utakmica između Dinama i Crvene zvezde.

Međutim, umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom jer je štitila divljanje Delija. Taj događaj mnogi Dinamovi navijači doživljavaju kao dan kada je zapravo počeo Domovinski rat.

Pročitajte i ovo Navijači Hajduka probili ogradu i upali na teren Dnevnik Nove TV pita Smatrate li da su postojeće kazne za huligane dovoljne? Ovako ste glasali u Dnevniku Nove TV Navijači se u Zagrebu sukobili s policijom - 5 Neredi nakon utakmice Policija objavila detalje: U napadu navijača ozlijeđeno 8 policajaca, trojica uhićena

Gostujući huligani pod Zvezdinim obilježjima i pod vodstvom Željka Ražnjatovića - Arkana počeli su dva sata uoči utakmice uništavati južnu tribinu. Tadašnja milicija nije reagirala i dopustila je njihov razbijačko ponašanje. Tada su Bad Blue Boysi srušili ogradu na sjevernoj tribini i utrčali na travnjak no milicija je ovoga puta reagirala. Iako su mirno gledali divljanje "zvezdaša", milicajci su s pendrecima napali navijače Dinama. Kapetan "modrih" Zvonimir Boban krenuo je braniti navijače, a kada ga je jedan od tadašnjih milicajaca udario pendrekom, Zvone mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Tadašnji milicajac Refik Ahmetović koji je udario Bobana u razgovoru za Hrvatski radio otkrio je kako su ga kolege nagovarale da ubije Bobana.

"Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati'," kazao je Ahmetović čiju je tonsku izjavu objavio Hrvatski radio.

U povodu obljetnice, Klub navijača BBB pozvao je sve Dinamove navijače da se okupe pred maksimirskim spomenikom dinamovcima palim u Domovinskom ratu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene