Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gebrselassie postavio novi svjetski rekord u maratonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etiopljanin Haile Gebrselassie oborio je danas svjetski rekord u maratonu, pretrčavši 42 kilometra i 195 metara, za dva sata, četiri minuta i 26 sekundi.

Tim rezultatom je 34-godišnji Gebrselassie za 29 sekundi nadmašio dosadašnji rekord, kojeg je na istoj stazi 2003. godine s vremenom 2:04.55 postavio njegov prijatelj i dugogodišnji atletski suparnik Kenijac Paul Tergat.

Pročitajte i ovo Utrka u Zadru rasprodana - 2 Rasprodano! Svjetski poznata humanitarna utrka u Zadru: Trči se za one koji ne mogu Slika nije dostupna Gebrselassie će ipak trčati 10.000 m u Pekingu

Na polovini staze, uzduž koje se u glavnom njemačkom gradu okupilo gotovo milijun gledatelja, Gebrselassie je imao šet sekundi sporije vrijeme od onoga kojeg je na istoj dionici 2003. istrčao Tergat, ali je to sve nadoknadio u posljednjih desetak kilometara, kada je ostao sam na čelu utrke u kojoj je na startu bilo 40.000 trkača.

Utrka je održana po gotovo idealnim vremenskim uvjetima, umjerenom oblačnom vremenu uz lagani vjetar i temperaturu od 16 celzijevih stunjeva, a o kakvoj se dobro "pogođenoj" stazi za maratonske utrke radi govori i podatak da je ovo šesti svjetski rekord koji je oboren na stazi u Berlinu.

Dvostrukom olimpijskom pobjedniku na 10.000 metara bilo je to jubilarni 25. svjetski rekord u karijeri, a Gebrselassiu je osim nagrade za prvo mjesto od 50.000 eura pripao i toliki iznos za novi svjetski rekord.

Drugo mjesto osvojio je Kenijac Abel Kirui s rezultatom 2:06.51, a treće njegov sunarodnjak Salim Kipsang (2:07.29).

U konkurenciji maratonki prva je bila Etiopljanka Gete Wami s
rezultatom 2:23.17.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene