Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bilić objavio popis, na Euro vodi Sharbinija i Pamića, otpao Vranješ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski izbornik Slaven Bilić potpisao je novi dvogodišnji ugovor s HNS-om, koji počinje teći od kolovoza te bi trebao ostati na klupi naše izabrane vrste do Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Objavio je i kandidate koje vodi na Euro.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić objavio je popis igrača za Europsko prvenstvo koje će se od 7. do 29. lipnja održati u Austriji i Švicarskoj. Bilić je objavio popis od 23 imena koji bi trebali nastupiti na EURU plus dva mlada igrača koji su dobili pretpoziv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima? Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Na Bilićevu popisu se, kako je i on sam rekao, nalazi nekoliko iznenađenja. Prvenstveno se to odnosi na dvojicu igrača koji do sada nisu upisali niti jedan nastup za najbolju vrstu, veznjaka francuskog Monaca Nikolu Pokrivača i napadača splitskog Hajduka Nikolu Kalinića. Također, iznenađenje je što je jedan od dva pretpoziva dobio mladi 21-godišnji kapetan Rijeke Anas Sharbini iako se nije odazvao na posljednji poziv izbornika mlade reprezentacije Dražena Ladića zbog čega je i kažnjen od Disciplinske komisije HNS-a.

Svjestan da će pozivanje Pokrivača i Kalinića biti iznenađenje izbornik Bilić je odmah i pojasnio tu svoju odluku:

"Da se odmah razumijemo, Pokrivač će konkurirati za poziciju lijevog bočnog što je on i igrao prije nego je prebačen na poziciju zadnjeg veznog koju također igra vrlo uspješno. Aljoša Asanović i ja ga poznajemo još iz mlade reprezentacije, razgovarali smo s njim i potpuno smo uvjereni da on može kvalitetno odigrati na boku. Što se Kailinća tiče, procijenili smo da nam je on najpotrebniji u konstelaciji našega napada nakon ozljede Eduarda".

Kada su u pitanju igrači koji su dobili pretpoziv, Sharbini i Manuel Pamić iz Red Bulla iz Salzburga, Bilić je kazao da ispunjavaju sva tri potrebna uvjeta - da su mladi, da igraju na poziciji na kojoj je reprezentacija "tanka" i da su talentirani.

"Što se tiče incidenta oko Sharbinijeva neodazivanja u mladu reprezentaciju, inzistirat ću da se on ne zaboravi i da mu više nikada ne padne na pamet išta slično", kazao je Bilić.

Hrvatski izbornik je dodao da su u najužoj konkurenciji za odlazak na EURO još bili Dino Drpić, Marko Babić, Jurica Vranješ, Boško Balaban i Mario Mandžukić, te da će sva petorica biti u stanju pripravnosti da uskoče u reprezentaciju u slučaju ozljede nekoga od pozvanih.

Na Bilićevom popisu ipak se nije našlo i ime Ivice Križanca, standardnog člana Zenita iz Sankt Petersburga koji se plasirao u finale Kupa UEFA, te prošlogodišnjeg prvaka Rusije. Križanac usprkos svojoj standardnosti u klubu i odličnim igrama nije pozivan u reprezentaciju zbog vrlo ružnih riječi koje je uputio prema izborniku i nekim reprezentativcima odmah po Bilićevu stupanju na izborničku dužnost, čak uoči prve Bilićeve utakmice na klupi reprezentacije, protiv Italije u Livornu u kolovozu 2006.

"Čuo sam se s Križancem jučer navečer i pričali smo više od sat vremena. Razgovor je bio vrlo ugodan i ja sam mu objasnio da to što nije pozvan nije samo zbog ponašanja, iako su nas jako zasmetale njegove riječi, pogotovo prema kolegama. Ali, također sam mu rekao da možda ne bi bio pozvan i da nije tako istupio zbog toga što su svi reprezentativci odlično odradili ove kvalifikacije. Isto tako, kazao sam mu da je moguće da se nakon EURA neki od igrača oproste od igranja za reprezentaciju i da bi se tada otvorilo mjesto za njega, a on je izrazio želju da zaigra za reprezentaciju", kazao je Bilić.

REPREZENTACIJA HRVATSKE ZA EURO 2008

VRATARI:

Stipe Pletikosa (8. siječnja 1979; Spartak Moskva) 67 nastupa

Vedran Runje (10. veljače 1976; Lens) 4 nastupa

Mario Galinović (15. studenoga 1976; Panathinaikos) 2 nastupa

OBRANA:

Dario Šimić (12.studenoga 1975; Milan) 97 nastupa, 3 pogotka

Robert Kovač (6. travnja 1974; Borussia Dortmund) 72 nastupa, 0 pogodaka

Josip Šimunić (18. veljače 1978; Hertha) 61 nastup, 3 pogotka

Vedran Ćorluka (5. veljače 1986; Manchester City) 18 nastupa, 0 pogodaka

Danijel Pranjić (2. prosinca 1981; Heerenveen) 9 nastupa, 0 pogodaka

Dario Knežević (20.travnja 1982; Livorno) 6 nastupa, 1 pogodak

Hrvoje Vejić (8. lipnja 1977; Tom) 1 nastup, 0 pogodaka

VEZA:

Niko Kovač (15. listopada 1971; Red Bull Salzburg) 75 nastupa, 12 pogodaka

Darijo Srna (1. svibnja 1982; Šahtar) 54 nastupa, 15 pogodaka

Jerko Leko (9. travnja 1980; Monaco) 51 nastup, 2 pogotka

Niko Kranjčar (13. kolovoza 1984; Portsmouth) 40 nastupa, 7 pogodaka

Luka Modrić (9. rujna 1985; Dinamo Zagreb) 24 nastupa, 3 pogotka

Ivan Rakitić (10. ožujka 1988; Schalke 04) 6 nastupa, 1 pogodak

Ognjen Vukojević (20. prosinca 1983; Dinamo Zagreb) 3 nastupa, 1 pogodak

Nikola Pokrivač (26. studenoga 1985; Monaco) 0 nastupa

NAPAD:

Ivica Olić (14. rujna 1979; Hamburger SV) 52 nastupa, 9 pogodaka

Ivan Klasnić (29. siječnja 1980; Werder) 27 nastupa, 8 pogodaka

Mladen Petrić (1. siječnja 1981; Borussia Dortmund) 22 nastupa, 9 pogodaka

Igor Budan (22. travnja 1980; Parma) 4 nastupa, 0 pogodaka

Nikola Kalinić (5. siječnja 1988; Hajduk) 0 nastupa

PRETPOZIV:

Manuel Pamić (20. kolovoza 1986; Red Bull Salzburg) 0 nastupa

Anas Sharbini (21. veljače 1987; Rijeka) 0 nastupa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene