Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvaja se od državne riznice

Ostojić: HZZO od 1. srpnja postaje osiguravajuća kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Rajko Ostojić tvrdi kako će HZZO izaći iz državne riznice i postati prava osiguravajuća kuća do kraja mandata.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirao je u ponedjeljak najavu da će se HZZO izdvojiti u izvanproračunski fond, rekavši kako od 1. siječnja HZZO treba izaći iz državne riznice te se potom pretvoriti u pravu osiguravajuću tvrtku.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Ilustracija Traže ispunu obećanja Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake"

Za 800 milijuna kuna koji ostaju Ministarstvu zdravlja nakon što se HZZO izdvoji sa svojih 16 milijardi kuna Ostojić je ustvrdio kako je to stara stvar, te da nema ministra ni ravnatelja koji nije govorio da se HZZO treba transformirati u pravu veliku osiguravajuću tvrtku.

STIŽU KONTROLE: Za zlouporabu bolovanja kazna i do 15.000 kuna!

"Radi se analiza. O tome sam govorio prije dvije godine. Rekao sam da će biti gotovo do kraja mandata, samo trebamo vidjeti što će pokazati clean start", odgovorio je novinarima dodavši da čak četiri ministarstva imaju upliv u portfelj HZZO-a. Po zakonu, do 1. siječnja HZZO mora izaći iz riznice, no ekonomske analize pokazuju da se to načelno može dogoditi i kasnije.

Ostojić je također poručio da treba dalje razvijati javno zdravstvo kao "solidarno i europsko, pravo hrvatsko zdravstvo" koje se temelji na tri stupa solidarnosti - zdravih prema bolesnima, mladih prema starijima i bogatih prema siromašnima.

"Mene prati fama da sam protiv privatnika, no ja sam protiv monopola. Javno zdravstvo je naš prioritet, mi smo ovdje radi građana bez obzira na dubinu njihova džepa i trebamo pomoći svima. Započeli smo dosta preventivnih akcija pa građani ne trebaju strahovati od privatizacije i naplate", kazao je Ostojić. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene