Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MAČKE VOLE GREBATI

Svirala je u rock-bendu, a HDZ ju je optuživao da ima rusoljubno i srboljubno srce: Tko je Katarina Peović?

Katarina Peović
Katarina Peović Damir Skomrlj/Cropix
Aktualno Galerija Katarina Peović Katarina Peović Foto: Damir Skomrlj/Cropix Hrvoje Krešić i Katarina Peović - 4 Hrvoje Krešić i Katarina Peović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Peović - 1 Katarina Peović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Peović u Saboru Katarina Peović u Saboru Foto: Damjan Tadić +3 Katarina Peović Galerija 1/8 >>
Katarina Peović rođena je u Zagrebu 1974. godine. Na Filozofskom fakultetu završila je komparativnu književnost i kroatistiku. Prije akademske i saborske, imala je i glazbenu karijeru.

Katarina Peović, rođena je u Zagrebu 16. studenog 1974. godine. Završila je komparativnu knjiženost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu, na kojem je magistrirala, a zatim i doktorirala. Bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu od 2004. do 2005. godine, a nakon toga se zaposlila na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

U njezinu životopisu piše da je uređivala književno-teorijski časopis i radijsku emisiju. Napisala je dvije knjige: "Mediji i kultura" i "Marx u digitalnom dobu", a pisala je i za Zarez i H-Alter.

Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte. Obnašala je funkciju rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od siječnja do rujna 2018). 7. svibnja 2018. godine na njezinu je inicijativu u Gradskoj skupštini izglasan prijedlog Radničke fronte (pa time i Lijevog bloka) da Grad radnicima tvrtki Kamensko i Dioki pomogne tako da će otkupiti dio radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu.

Naknadno je gradonačelnik Milan Bandić strogo usprotivljen otkupu radničkih potraživanja, sazvao izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom – odbacivanje već izglasanog prijedloga. U tome su mu pomogli vijećnici Neovisnih za Hrvatsku koji su u prvom glasanju prijedlog podržali.

Katarina Peović sudjelovala je kao kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a na predsjedničkim izborima 2019. godine na kojima je osvojila 21.387 glas ili 1,12%.

Od 2020. zastupnica je u Hrvatskom saboru.

Saborski mandat

Uoči parlamentarnih izbora 17.04. 2024. godine pretpostavljalo se da će Katarina Peović i njezina Radnička fronta ući u koaliciju Rijeke pravde, no nisu se uspjeli dogovoriti s SDP-om i Peđom Grbinom. 

"Pregovori su prestali naprasno, prvo ucjenama Fokusa i Reformista, nakon čega se više nisu vodili. A drugo, mi bismo vjerojatno nakon ovog šokantnog ulaska Milanovića u kandidaturu za premijera, što nije uopće bilo dogovoreno, morali reći 'ne' toj koaliciji", objasnila je Peović.

Napomenula je kako im Milanović nije prihvatljiv kao kandidat, jer je u vrijeme dok je bio premijer vodio antiradničke politike.

Peović se u saborskom mandatu od 2020. do 2024. godine istaknula kao rječita i temperamentna oporbena saborska zastupnika. Često je zbog svojih stavova bila na meti uvreda i kritika. Primjerice, dugoročno, Radnička fronta zalaže se za ukidanje privatnog vlasništva i demokratski socijalizam. 

To su joj mnogi zamjerali tijekom saborskog mandata. 

Jedan od njezinih prijedloga tijekom saborskog mandata je da bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, na način da bi se, ako padnu u subotu ili nedjelju, prebacili na prvi radni dan. Prijedlog joj nije prošao. 

Poznata je i posve sramotna izjava HDZ-ovke Majde Burić koja je optužila Katarinu Peović tijekom saborskog aktualca da kontinuirano laže, pokazuje svoje rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce.

Ta je primjedba doživjela niz kritika. 

Katarina Peović Katarina Peović u Saboru Foto: Damjan Tadić

"Mačke vole grebati"

Malo manje poznata je glazbena karijera. Katarina Peović bila je jedna od članica banda Maxmett. Žestoka svirka tog ženskog rock i heavy metal benda bila je njihov zaštitni znak, ali u zvijezde ih je lansirao hit "Mačke vole grebati". 

"Zaista smo dobro svirale. Sa sjajnim vokalom, našom Kristina Kresnik, koja je poslije pjevala u Parnom valjku. I bile smo nešto novo na sceni, žestoko. Inače smo svirale alternativnije stvari, ja sam se čak malo i protivila Mačkama, pjesma je bila previše komercijalna", kaže Peović i dodaje da ju je i samu iznenadilo koliki je hit pjesma na kraju ispala.

S bendovima od 16. godine

Osim u Maxmettu svirala je u još nekim bendovima, kao što su Pozdrav Azri i Stampedo, koji joj je bio i posljednji bend u kojem je nastupala.

"Vrijeme kad je pjesma nastala bilo je dobro. A onda se nekako sve preko noći promijenilo. Zatvorili su se kultni zagrebački klubovi Lapidarij i Kulušić. Mi smo još mogle imati gaže i novac, ali htjele smo koncerte. Nismo htjele raditi posao, htjele smo svirati. No scena se odjednom izmijenila. Zavladao je taj nacionalistički melos, pjevači poput Miroslava Škore. Naša kozmopolitska glazba razlikovala se od toga", kaže Peović.

Katarina Peović Katarina Peović - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Završila je osnovnu glazbenu školu, a s bendovima je počela svirati sa 16 godina. Vježbale su u zagrebačkim Utrinama, nasuprot nekadašnje "Maršalke".

''Ne bih mogla stalno biti na turnejama''

Djevojke su bile dosta fanatične, svirale su pod sirenama, čak ih je, objašnjava, policija tjerala u podrume za vrijeme uzbuna. Danas se s nostalgijom prisjeća glazbene karijere, ali za njom ne žali.

"Radije bih odgulila neku kaznu nego se profesionalno bavila glazbom. Ne bih mogla stalno biti na putu, na turnejama. Ne bih mogla pokušavati uvijek istu energiju unositi u pjesme. To bi mi bilo umjetno. Taj stil života nije za mene", objašnjava Peović.

Ipak, od tog dijela svog života ne može pobjeći. "Studenti mi stalno puštaju pjesmu 'Mačke vole grebati'. Jako im je zabavno kad shvate da sam imala glazbenu karijeru", zaključuje Katarina Peović.


   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene