Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetio se i u Čileu

Vatreni pojas ne miruje, snažan potres pogodio Argentinu: ''Bio je toliko jak da mi je cigla pala na automobil''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Potres magnitude 6,4 pogodio je Argentinu u srijedu, prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

Argentinu je pogodio potres jačine 6,4 po Richteru, a osjetio se i u Čileu.

Potres je zabilježen na dubini od 220 kilometara, javlja Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC), a epicentar je bio u Andama.

Osjetio se i u Čileu, a najbliže epicentru je argentinski grad San Salvador de Jujuy.

Zasad nema dojava o ozlijeđenima i materijalnoj šteti, a ni građani nisu baš pohrlili zabilježiti svoja svjedočanstva o potresu. Među nekoliko njih tek je jedan napisao: ''Bio je toliko jak da mi je cigla pala na auto".

Poznato je da je pacifički Vatreni prsten područje najjače globalne seizmičke aktivnosti. Na tom području događa se 80 posto svjetskih potresa.

Pročitajte i ovo Potres Zbraja se šteta U potresu u Afganistanu najmanje 11 mrtvih, od toga devet u Pakistanu

Pročitajte i ovo Potres u Francuskoj Podrhtavanje tla Potres u Francuskoj, osjetio se i u drugim zemljama: "Cijela se kuća zatresla, radni stolac se pomaknuo zajedno sa mnom"

Pročitajte i ovo Lokacije Zagreba nakon potresa i danas, nakon tri godine - 2 Grad koji propada VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte lokacije Zagreba netom nakon potresa i danas, nakon tri godine

Vatreni prsten je pojas koji se proteže 40.000 kilometara od vanjskog ruba Pacifičke ploče (najveće od 12 glavnih ploča Zemljine kore) i manjih ploča poput Ploče Filipinskog mora do Ploče Cocos i Ploče Nazca na istočnom rubu Tihog oceana, duž obale Sjeverne i Južne Amerike.

Potresima duž Vatrenog prstena najviše su ugroženi Japan, zapadna obala SAD-a, Čile i druge zemlje u Južnoj Americi, i to zato što leže na takozvanim zonama subdukcije između tektonskih ploča, u kojima se tektonska energija koja nastaje trenjem ploča može osloboditi samo velikim potresima, a Vatreni prsten je i prepun vulkana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene