Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak seizmičke aktivnosti

Seizmolog o potresima koji su pogodili Zagreb: "Nakon toga ih je zabilježeno još 6-7"

Aktualno Galerija Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 1 Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 2 Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 3 Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešimir Kuk i Dina Ćevid - 4 Galerija 1/4 >>
U petak su dva slabija potresa zatresla Zagreb i izazvala brojne komentare na stranici Euromediteranskog seizmološkog centra. O njima je sa seizmologom Krešimirom Kukom razgovarala reporterka Dina Ćevid.

Zagreb su u petak navečer pogodila dva slaba potresa u razmaku od sat vremena. Prvi je bio magnitude 1,8, a drugi, koji je bio magnitude 1,9 po Richteru, je na stranici Euromediteranskog seizmološkog centra prijavilo 200-ak preplašenih ljudi.

"Ovi potresi su nastavak seizmičke aktivnosti koji se na zagrebačkom području događaju već neko vrijeme. Radi se o slabim potresima malih magnituda. Nakon sinoćnja dva, zabilježeno je šest ili sedam potresa slabijih magnituda", rekao je seizmolog Krešimir Kuk tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Dinom Ćevid.

"Na širem zagrebačkom području pa prema Banovini već duže vrijeme bilježimo dosta potresa, kao i u južnom priobalju, od Ploča pa sve do Dubrovnika", dodao je.

Pročitajte i ovo Predizborne koalicije - 3 Predizborne koalicije Tko će s kim na izbore? Most i Suverenisti si pružili ruke i poručili: "Mi smo druga najjača opcija u državi"

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Razgovori u tijeku Nakon bure, oko VSOA-e nastupilo zatišje: "Neka to odrade u miru da ne dođemo u talačku krizu"

Kuk je također objasnio zašto u zadnje vrijeme ima više potresa na moru i primorju.

"Radi se o široj seizmičkoj aktivnosti koja je posljednjih nekoliko mjeseci nešto izraženija. Ipak, to nisu magnitude potresa koje bi se jače manifestirale", rekao je.

"Nizom potresa se oslobađa energija. Svaki, pa i slabiji potres, oslobađa dio nakupljene energije koja bi se u protivnom oslobodila u jačem potres", pojasnio je seizmolog.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene