Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska se zatresla

Seizmolozi nakon potresa na Krku objavili veliku analizu: Zašto se događaju potresi u Hrvatskom primorju?

Mjesto epicentra potresa na Krku
Mjesto epicentra potresa na Krku Foto: Damir Skomrlj / CROPIX
Geofizički odsjek zagrebačkog PMF-a objavio je preliminarne podatke o potresu kod Baške na Krku.

Danas prijepodne u blizini Baške na otoku Krku dogodio se jak potres koji se osjetio na širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Njemačkoj, južnoj Mađarskoj, u Bosni i Hercegovini do Banje Luke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji.

Kako je izvijestila Seizmološka služba, lokalna magnituda iznosila je 4,8 te mu je žarište bilo plitko, na dubini između osam i 10 km. Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa, od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2,7. Dogodila su se još tri potresa magnituda između 2 i 3 te 20 potresa magnituda između 1 i 2.

"Ovakvo ponašanje potresa – pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog potresa – očekivano je i uobičajeno te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa u sljedećih nekoliko tjedana ili čak mjeseci", stoji u objavi o preliminarnim podacima Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Pročitajte i ovo Potres na Krku Neugodno podrhtavanje Zabilježen niz naknadnih potresa na Krku: Seizmolozi odlaze na teren - "Svi već znamo da smo na seizmički vrlo aktivnom području"

U objavi je također objašnjeno zašto se u Hrvatskom primorju događaju potresi.

"Ono se nalazi na dodiru Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče. Tijekom pomicanja Jadranske mikroploče prema sjeveroistoku i u sudaru s Europskom pločom, izdigli su se Dinaridi na sjeveroistoku i Alpe na sjeveru. Procijenjene vrijednosti konvergentnog kretanja Jadranske mikroploče u odnosu na Euroazijsku ploču su u rasponu od 0,5 na sjeverozapadu do 4,5 mm/god na jugoistoku", stoji na stranici PMF-a.

"U Hrvatskom primorju najznačajnija je rasjedna zona Ilirska Bistrica – Rijeka – Vinodol – Senj. Potresi na tom složenom sustavu uglavnom su uzrokovani reversnim rasjednima, pružanja sjeverozapad-jugoistok, sa žarištima potresa dubine do 20 km", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci EMSC-a Karta potresa: Pogledajte gdje se sve treslo u proteklih sedam dana

U epicentralnom području primorja, objašnjavaju stručnjaci s PMF-a, potresi su koncentrirani u relativno uskom, priobalnom pojasu koji se pruža otprilike od Ilirske Bistrice u Sloveniji do Senja u duljini oko 100 km.

"Najjači potresi u epicentralnom području Hrvatskog primorja i Kvarnera zabilježeni su 1750. godine kod Bakra, 1838. godine kod Rijeke i na Krku, 1870. godine kod Klane i 1916. godine u Vinodolu", piše u objavi zagrebačkog fakulteta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene