Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa bez pozivnice

'Još ne postoje uvjeti za dolazak pape u Srbiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveti arhijerejski sabor SPC uputio je pozive za proslavu 1700 godina Milanskog edikta 2013. u Nišu i pozivi su upućeni poglavarima pravoslavnih crkava i predstavnicima drugih kršćanskih crkava, ali ne i papi Benediktu XVI.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve uputio je u svibnju pozive za proslavu 1700 godina Milanskog edikta što će se obilježiti u 2013. u Nišu i pozivi su upućeni poglavarima pravoslavnih crkava i predstavnicima drugih kršćanskih crkava, ali ne i papi Benediktu XVI., piše beogradski B92 koji donosi i izjavu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara koji kaže kako 'još nije kasno da SPC uputi poziv papi' iako nije želio tumačiti zašto je 'izostao poziv papi i tvrdi da su to pitanja za Srpsku pravoslavnu crkvu'.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Podijeljenost u Srbiji

B92 podsjeća kako je 'jedna od prvih službenih izjava patrijarha Irineja bila da bi proslava Milanskog edikta 2013. bila dobra prilika da papa dođe u Srbiju', ali 'nije tajna da je episkopat SPC podijeljen po tom pitanju i među argumentima onih koji su protiv ističe se uloga Rimokatoličke crkve u Drugom svjetskom ratu, dok su oni drugi, koji su za, govorili o potrebi kršćanskog dijaloga i jedinstva'. Vjerski analitičar Mirko Đorđević misli da su vrlo male šanse za papin posjet Srbiji iako drži kako nije još kasno za uputiti poziv papi.

'Sabor je pokazao i vidimo da nije bilo nikakvog prosvjeda upućenog Rimu niti se Sabor, barem prema službenom priopćenju, bavio time. Nema ništa ni od posjete Srbiji, jer smo se vratili na formulaciju, koja u srpskoj crkvi i diplomaciji postoji u onom obliku još se nisu stekli uvjeti', pojasnio je Đorđević. Kada je rekao kako 'nije bilo nikakvog prosvjeda upućenog Rimu', mislio je na zatjeve nekim konzervativnijih krugova unutar SPC-a koji su zahtjevali da Sabor SPC koji je zasjedao u svibnju u Beogradu, uputi službeni prosvjed Vatikanu zbog posjeta grobu Alojzija Stepinca za posjeta pape Zagrebu. (Agencija Vlm)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene