Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predizborno sučeljavanje na Dnevnik.hr

SDP kriv što Beyonce nije nastupila u Rijeci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drugom po redu videochatu pod voditeljskom i uredničkom palicom Mislava Bage gostovali su kandidati za riječkog gradonačelnika: Nikola Ivaniš (PGS), Vojko Obersnel (SDP) i Vesna Buterin (HDZ). Neka od postavljenih pitanja potakla su oštre rasprave i polemike kandidata, dok su se oko drugih sve troje složili. Sve to zajedno dovelo je do zanimljivog i dinamičnog chata riječkog tria i najavilo uzbudljive i neizvjesne izbore u Rijeci.

Na početku video chata Nikola Ivaniš i Vesna Buterin 'okomili' su se na Vojka Obersnela, sadašnjeg gradonačelnika Rijeke, optužujući ga za neefikasnu gradsku upravu i ne poticanje gospodarstva što su podkrijepili ne završavanjem nekoliko projekata obećanih na početku njegova mandata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijevremeni izbori Birači 9 gradova i 8 općina glasaju za gradonačelnike i načelnike Slika nije dostupna Pismo predsjednika HDZ-a Karamarko Hrvatima u BiH: Izađite na izbore jer položaj Hrvata ovisi o ovim izborima

Nikola Ivaniš u chatu je naznačio kao jedan od glavnih problema u Rijeci vidi činjenicu što riječka gradska uprava smatra da je bogom dana i da je najbolja i najljepša, a to nije pa onda nastaje problem. To je također bila kritika koja je išla na račun sadašnjeg gradonačelnika i njegovog načina upravljanja gradom.

Mislav Bago upitao je Vesnu Buterin zbog čega bi raspisivala referendum zbog izgradnje džamije, na što je ona odgovorila da to nije rekla, već da je naznačila da će se oko važnijih stvari konzultirati s građanima. Vesna je dodala kako smatra da bi Rijeka bila bogatiji grad s džamijom, no referendum je spomenula, kaže, jer su građani Rijeke nedavno bili protiv izgradnje javnog WC-a ispod prozora, a gradonačelnih ih za to nije ništa pitao. Tako je još jednom 'bocnula' gradonačelnika Obersnela.

Sve troje dopustili bi Thompsonu koncert u Rijeci

Sve troje kandidata za gradonačelnika složili su se da bi dozvolili Thopmpsonu da održi koncert u Rijeci. 'Ne bih mu dupustio da održi koncert na Korzu, no kao i svakom drugom, prostori za održavanje koncerta su mu otvoreni. Inzistirao bih da koncert bude isključivo komercijalne prirode, odnosno, organizator bi snosio sve troškove, a grad u tome ne bi sudjelovao', objasnio je.

'Vesna Buterin bi dopustila kontroverznom pjevaču da održi koncert u gradu u kojem bi ona bila grdonačelnica i to pod istim uvjetima kao i svim ostalim izvođačima. ' To bi bilo pitanje koje bih rješavao netko drugi, ja aktivno ne bih podržao koncert niti bih ga materijalno pomagao, no, dok je Thomson pjevač koji slobodno pjeva po cijeloj Hrvatskoj, onda može doći i u  Rijeku i održati koncert', zaključio je diplomatski Nikola Ivaniš.

Povela se rasprava i o zabrani rada nedjeljom u kojoj su svi kandidati bili poprilični sličnog stajališta. Vesna Buterin naglasila je kako bi ona, ukoliko bude nova gradonačelnica, ukinula uzabranu rada nedjeljom jer misli da bi trgovine, pogotovo u primorskim gradovima, trebale tada raditi. Nikola Ivaniš također je istakao da je apsolutno za ukidanje zabrane rada nedjeljom. 'O tome sam i pisao Sanaderu i tražio ga da u ovoj zemlji radi tko hoće kada hoće', rekao je Buterin. I Vojko Obersnel dodao je kako je rad nedjeljom ključan za gradove orijentirane turizmu te dodao kako bi to pitanje trebalo biti pitanje lokalne samouprave.

Nitko ne bi imao ništa protiv gay suradnika

Današnji kandidati na chatu pokazali su da nisu homofobi. Na upit Mislava Bage bi li za prvog suradnika uzeli nekoga homoseksualne spolne orijentacije, Vesna Buterin odgovorila je potvrdno. 'Za prvog suradnika uzimam kompetentnu i stručnu osobu, ostalo je nebitno'. Ivaniš se s tim složio, a Vojko Obersnel rekao je kako nikada svojim suradnicima nije tražio izjašnjavanje po vjerskoj, nacionalno pa tako ni seksualnoj orjentaciji, a na tome će ustrajati.

'Koplja su se lomila' oko izgradnje dvorane u Rijeci, odnosno, oko novca koji će biti utrošen u njezinu izgradnju.  'Dvoranu smo mogli dobiti uz 50 posto sufinanciranje Vlade, samo da je gradonačelnik primio rukometno izaslanstvo', optužila je Vesna Buterin Obersnela za prikraćivanje Rijeke kao grada domaćina Rukometnog prvenstva. 'Jučer je u u Zagrebu bila Beyonce, kada ćemo mi mladima u Rijeci moći ponuditi takav sadržaj?', upitala se Vesna te zaključila da bi takvi događaji bili mogući da imaju dvoranu.

Vesna Buterin podarit će Rijeci novi sjaj

HDZ-ova kandidatkinja za riječku gradonačelnicu obećala je biračima da će u Rijeku unijeti novi sjaj zbog kojeg će Rijeka postati vodeći grad, ne samo u Hrvatskoj nego i u širim europskim okvirima. Za sebe kaže da je mlada osoba koja će u Rijeci ustrojiti poslovno-financijsko središte, privući investitore koji će Rijeci dati novi izgled. Vesna Obersnel promovirala bi Rijeku kao grad znanja.

Nikola Ivaniš povećat će broj radnih mjesta

PGS-ov kandidat za gradonačelnika naznačio je kako treba povećati broj stanovništa i broj novih radnih mjesta. Naznačio je kako je Rijeka skup grad u kojem svi elementi koji opterećuju građane i poduzeća moraju pojeftiniti. Nikola Ivaniš spas vidi u nuđenu industrijskog prostora stranim investitorima koji će u Rijeci otvarati tvornice.

Vojko Obersnel nudi stabilnost i kontinuitet

Sadašnji gradonačelnik Rijeke malo je imao prilike predstaviti ukratko svoj program ako ga stanovnici opet izaberu za gradonačelnika jer se mroao braniti od 'napada' protivničkih kandidata. Na upit je li zamorno vladati Rijekom od 2000. godine, Vojko je odgovorio da nije nego da predstavlja izazov. 'Građanima mogu ponuditi stabilnost i kontinuitet, dovršetak svega onoga pšto je planirano i onoga što je pokrenuto, dakle, završetak jedne vizije pokrenute prije devet godina', rekao je Vojko.

Troje kandidata za riječkog gradonačelnika u video sučeljavanju među ostalim temama dodakli su se još tajnih gradskih sjednica, navodnih oprosta dugova, bogaćenju u politici, Bandićevom načinu upravljanja gradom, a na kraju su javno rekli što misle jedan o drugome. Najzanimljivije isječke možete pogledati u priloženim video prilozima, a sadržaj cijelog chata također možete pogledati u priloženom video prilogu. 

Idući chat koji će biti održan bit će vezan uz kandidate za gradonačelnika grada Splita. Detaljnije informacije o sljedećem chatu pročitajte na našem portalu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene