Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je sudbina Zagreba i Splita

'Bandić bez kontrole puno je opasniji od Keruma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi krug lokalnih izbora u splitsku gradonačelničku fotelju po prvi put je smjestio Željka Keruma, a Bandić je voljom građana već četvrti put zasjeo na čelo Zagreba. Čemu ova dvojica kandidata, usprkos brojim aferama i političkom neiskustvu, mogu zahvaliti uspjeh, pokušali su odgonetnuti politički analitičari, Višeslav Raos i Davor Gjenero.

'Pobjeda Željka Keruma u Splitu činjenica je da Split nema funkcionalnu stranačku političku scenu, tamo su i HDZ i SDP pretrpjeli teški poraz. Upravo zbog toga birači su se opredijelili za opciju tipičnog političkog populizma', rekao je Davor Gjevero, politički analitičar. 'Taj tip političke ponude kod nas nije nov, to je definirao Stipe Gavriš Jambo u Metkoviću', dodao je Gjenero i upozorio na opasnot takvog izbora.

Pročitajte i ovo Milan Bandić - 1 ''ŠUMA PROPISA'' Zagreb započinje s podjelom novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu Milan Bandić - 2 VIŠE OD 30 TISUĆA PRIJAVA ŠTETE Bandić u Banovini: Niste sami, Zagreb će vam pomoći

'Riječ je o tipu korporacijskog političkog rješenja gdje se lokalni ekonomski resursi raspoređuju pod političkom vlašću, koja se osvojila zbog ekonomske moći i ona raste jer glavni aketer ima političku moć', rekao je Gjenero i objasnio glavnu razliku populističkog i demoktratskog načina upravljanja. 'Demokrati u svojim političkim porukama smiju najavljivati samo ono što znaju da mogu ostvariti te im je jasan način na koji će to napraviti, a populisti daju obećanja koja nisu ostvariva. Tako Kerumova obećanja da će Split postati grad bez podstanara i bez nezaposlenih zvuče dobro, ali i samim biračima je jasno da to nije moguće', pojasnio je.

Split je ušao u veliki rizik

'Split je izborom Keruma za gradonačelnika ušao u velik politički rizik za koji se ne zna kako će završiti. No, to je ipak manji rizik od onoga u kojeg su izborom Bandića ušli Zagrepčani', istakao je Gjenero. Objasnio je kako je Bandić sada bez ikakve političke kontrole, a svaka vlast je onoliko destruktivna i korumpirana koliko je nekontrolirana. 

'U Splitu ipak postoji relativno snažni Ostojić koji će imati utjecaja u gradskoj skupštini i koji će ipak moći kontrolirati Keruma. Zagreb nema političke ambicije koje bi se mogla suprotstaviti Bandiću', naglasio je Gjenero. Bandić je po četvrti put izabran za gradonačelnika jer u Zagrebu nema snažnije političke ambicije koja želi upravljati Zagrebom, a znamo da Bandić ima jaku želju za upravljanjem', dodao je Gjenero.

Kerum pobjedu duguje krizi

Višeslav Raos iz Centra za politološka ispitivanja tvrdi da Kerum pobjedu za gradonačenika duguje krizi. 'Puno se pričalo o krizi i kako će ona utjecati na grad. To je došlo do nezadovoljstva građana koji su spas potražili u čudnim rješenjima, odnosno u poduzetničkim rješenjima', objasnio je Raos. Tvrdi da će Kerum morati koalirati s HDZ-om  te da njegova pobjeda ipak neće biti toliko čista kao što se to njemu na prvi pogled čini.

'On je sada opijen pobjedom, no morat će se prilagoditi i okružiti ljudima koji ponešto znaju o gradskoj upravi. I tako se od Keruma očekuju neuobičajeni potezi na koje će građani morati zažmiriti', kaže Raos i dodaje kako je postavljanje Keruma za gradonačelnika Splita zapravo skok u prazno. Kerumova tvrdnja da grad može viditi kao firmu je smiješna, kaže Raos, jer će shvatiti da kao gradonačenijk mora zastupati sve građane, a ne samo one koji su ga izabrali, a da to neće moći bez ičije pomoći. 

Raos se ne čudi što je Bandić po četvrti put izabran za gradonačelnika Zagreba. 'Njegova kampanja uistinu je trajala četiri godine, on se uspio približiti građanima i bio je u svim asketima javnog životima, bilo je iluzorno očekivati da neće pobijediti', rekao je Raos. On misli da se Bandićev opći stil upravljanja gradom neće mijenjati te će nastaviti projekte koje je već zacrtao da će završiti do 2013. godine. 'Možda će sada imati manje poteškoća jer mu neće samo tako biti odobrene veće količine novca', dodao je Raos i potvrdio kako Bandić, generalno, itekako može biti zadovoljan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene