Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo od korone

Tko je bio patrijarh Irinej? Borio se protiv kanonizacije Stepinca, zalagao za Veliku Srbiju, a negirao je i genocid u Srebrenici

Aktualno Galerija Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić Foto: DNEVNIK.hr Patrijarh Irinej - 1 Patrijarh Irinej - 1 Foto: DNEVNIK.hr Patrijarh Irinej - 2 Patrijarh Irinej - 2 Foto: DNEVNIK.hr Patrijarh Irinej - 3 Patrijarh Irinej - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Patrijarh Irinej - 4 Galerija 1/5 >>
Poglavar Srpske pravoslavne crkve - patrijarh Irinej umro je u jutarnjim satima u beogradskoj bolnici. Imao je 90 godina i bio je zaražen koronavirusom.

Srbija tuguje. U jutarnjim satima u beogradskoj bolnici preminuo je patrijarh Irinej. Vjernici se opraštaju molitvama i paljenjem svijeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOŠAO I DODIK Patrijarh Porfirije predvodio liturgiju u Jasenovcu: ''Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje'' Slika nije dostupna 34 KANDIDATA Nakon smrti patrijarha Irineja, Srpska Pravoslavna Crkva sutra bira novog poglavara

"Suzama sam dočekala tu... popratila tu vest. Mnogo mi je žao. Mnogo mi je žao, mnogo mi je teško", rekla je Sofija iz Beograda.

''Jako nam je teško kao vjernicima. Bio je naš duhovni vođa i ne znam stvarno šta bi više rekao... Svi smo tužni'', kaže Miroslav iz Beograda.

Patrijarh je bio zaražen koronavirusom. Obolio je početkom mjeseca, nakon što je vodio obrede pogreba mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici. Iako je mitropolit umro od koronavirusa, vjernici su dodirivali tijelo, a rijetki su nosili zaštitne maske.

Patrijarh Irinej vodio je Srpsku pravoslavnu crkvu 10 godina te će ostati upamćen po promoviranju Velike Srbije, negiranju genocida u Srebrenici i samostalnosti Kosova. O odnosu pravoslavaca i katolika govorio je u intervjuu Novoj TV prije osam godina.

''Ličnost evanđelja gospod Hristos. Onda nas spaja desetovekovna zajednica naših crkava. Sve do 11. veka ovo je bila jedna crkva. Spaja nas istorija, mi smo velikim delom istorija Katoličke crkve''.

Tako je govorio uoči njegova prvog dolaska u Zagreb. Prigodno. Jer s vremenom odnose s katoličkim biskupima nije unapređivao. Uskrsne i božićne poslanice bile su mu pretenciozne. Čestitao bi Srbima u Slavoniji, Dalmaciji, na Baniji i u Hrvatskoj. Irinej je govorio da je Srbija tamo gdje su Srbi, a hrvatske biskupe optuživao da su ustaški nastrojeni. Stalno je apelirao na dvojicu rimskih papa da ne kanoniziraju kardinala Stepinca.

Posljednji ispraćaj bit će u nedjelju. Bit će pokopan u kripti Hrama svetog Save.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene