Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pilot-projekt uspio

Optimizam nakon negativnih testova: ''Vrijeme je da se mjere popuste i prije 1. lipnja''

Prošlog su se tjedna održala dva pilot-događanja u Hrvatskoj u kojima je cilj bio provjeriti jesu li okupljanja cijepljenih, testiranih i onih koji su preboljeli koronavirus epidemiološki sigurna. U petak su stigli rezultati testiranja.

Pilot-zabava za 86 osoba počela je oko 18 sati u zagrebačkoj Strojarskoj, a prisutna je bila i dežurna epidemiologinja iz HZJZ-a. Prisustvovali su ljudi koji su primili obje doze cjepiva.

Drugo pilot-događanje – svadba, održalo se u subotu, također u Zagrebu, ali bez mladenaca. Na svadbi je bilo 130 osoba. Na njoj su bile tri skupine ljudi: cijepljeni s dvije doze, oni koji su koronavirus preboljeli u posljednjih šest mjeseci i oni koji su napravili PCR test.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršenje mjera Koronasvadba kod Zagreba: Skupilo se devetero gostiju, policija privela mladence i vlasnika restorana

Pročitajte i ovo Noćni provod - 2 Prvi put u osam mjeseci Veliki party u Španjolskoj: Uz digitalne propusnice uživali na plesnom podiju

Krunoslav Capak otkrio je da su svi sudionici domjenka i svadbe negativni na koronavirus. "Rezultati pilot-projekta poslovni event 86 cijepljenih osoba i 32 osobe cijepljene na licu mjesta, svi su negativni. Drugi pilot-projekt je svadba na kojoj je 25 osoba bilo cijepljeno s dvije doze, 27 onih koji su preboljeli i 58 s negativnim testom. Oni su jučer testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat", kazao je Capak.

Dodao je da je ovo je dokaz da se mogu organizirati takvi događaji s cijepljenim, preboljelim ili testiranim osobama. Ovo je dokaz da smo blizu stare normale", istaknuo je.

Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja, kaže da su vjerovali u negativne rezultate jer su se i čuli sa sudionicima i svi su rekli da su zdravi.

"Vrijeme je da se mjere popuste, dolaze nam i ljepše vremenske prilike. S tim se pilot-projektima i išlo da se pokaže kako se može u skladu s mjerama raditi na 'normalniji' način", kazala je Troskot. Dodala je da sada očekuju i da se razmotri popuštanje postojećih mjera moguće i prije 1. lipnja, odnosno 31. svibnja, do kada su mjere na snazi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene