Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova verzija

Počeo novi krug cijepljenja: Kraken će ove jeseni i zime biti dominantan

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Cijepljenje protiv covida-19 ažuriranim cjepivom počelo je u ponedjeljak, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je istaknuo da se dolaskom jeseni očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i kronične bolesnike predstavlja zdravstveni rizik.

HZJZ cijepljenje preporučuje starijima od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima.

Cijepit će se varijantnim mRNA cjepivom temeljenim na XBB.1.5 podvarijanti koronavirusa - neformalno nazvanoj "kraken", koja je bila prisutna i proteklog proljeća. Očekuje se da će upravo "kraken" dominirati ovogodišnje jeseni i zime.

Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba ranije cijepila ili je preboljela covid te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena.

Riječ je o ažuriranoj inačici cjepiva tvrtke BioNTech-Pfizer. Cjepivo Comirnaty XBB.1.5-adapter već je treći put prilagođeno kako bi odgovaralo novim varijantama koronavirusa i odobreno je za odrasle i djecu stariju od šest mjeseci.

U HZJZ-u mole zainteresirane da se obrate nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi informacija o organizaciji cijepljenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Hrvatska udruga poslodavaca Jesu li trgovački lanci profiteri inflacije: Ova tri imaju najviše marže, a ovi najmanje zarađuju po proizvodu

U posljednjih sedam dana 237 novozaraženih

U HZJZ-u su istaknuli da se u Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU od kraja kolovoza zamjećuje postupan porast broja oboljelih od covida. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

Od početka studenog nadalje, moći će se, ako to žele, cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno.

U tom će se slučaju također primjenjivati jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 3 Vladina odluka Kupce dočekale zamrznute cijene, a jedna ih stvar jako zbunjuje: Stigla i najava dobavljača koja zabrinjava

Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti BA.4/5 cjepivom, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Na službenim stranicama o koronavirusu u ponedjeljak je objavljeno da je u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.

U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s covidom, a u samoizolaciji je trenutno 65 osoba.

Navodi se i da je proteklog tjedna u Hrvatskoj utrošeno svega 19 doza cjepiva, a od toga su četiri osobe cijepljene prvom dozom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene