Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži bolje uvjete

Apel splitske odvjetnice: Pustite pritvorenike dok traje epidemija, nemaju razmak i WC papira, tuširaju se jednom tjedno...

Zatvor na Bilicama (Foto: Dnevnik.hr)
Zatvor na Bilicama (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zatvorska ćelija Zatvorska ćelija Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Zatvor na Bilicama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Splitska odvjetnica Doris Košta pisala je nadležnim institucijama i na njih apelirala da tijekom epidemije koronavirusa osiguraju bolje uvjete pritvorenicima.

Odvjetnica Doris Košta za DNEVNIK.hr objasnila je da u zatvorima nema uvjeta ni u normalnim uvjetima, a kamoli sad u epidemiji koronavirusa. Traži da se preispitaju uvjeti u kojima su smješteni pritvorenici. ''Vidjela sam komentare da ih vodim kući, ali želim naglasiti da su i oni ljudi. Oni nisu osuđeni i vrijedi presumpcija nevinosti'', rekla je odvjetnica Košta. Dodala je da ratni zločinci u Haagu imaju savršene uvjete, što u našima nije slučaj. Poslala je pismo Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav.

Pročitajte i ovo Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Trećina od 341 novog slučaja potvrđena je u samo jednom gradu. Preminula su trojica muškaraca, najmlađi je imao 37 godina

Navodi da u pritvorskim jedinicama boravi velik broj ljudi, a da se na njih ne primjenjuje niti jedna mjera, pa smatra da se radi o totalnoj diskriminaciji, i to nauštrb zdravlja tih ljudi.

Zatvor na Bilicama (Foto: Dnevnik.hr) Zatvorska ćelija Foto: DNEVNIK.hr

''Nijednom pritvoreniku (konkretno na Bilicama) nije osiguran minimum od 3 kvadratna metra podne površine, kao ni adekvatni uvjeti za održavanje osobne higijene. Da ne govorim da im nije osiguran metar međusobnog razmaka'', napisala je.

Odvjetnica piše i da pritvorenici nemaju osnovne uvjete za održavanje higijene, da nema toaletnih papira te da pritvorenici sami peru svoju odjeću. ''Pritvorenici imaju samo jedan termin tjedno u kojem mogu obaviti osobnu higijenu izvan ćelije, a što sve ukazuje na neadekvatne uvjete i na teško ugrožavanje njihova zdravlja'', upozorava Košta.

Zatvor na Bilicama (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Odvjetnica zaključuje da se nisu poduzele mjere zaštite zdravlja i života mnogobrojnih pritvorenika koji se nalaze u istražnim zatvorima, za koje posebno napominje da su nevine jer nemaju pravomoćno donesene presude.

Kaže da se odluke o zadržavanju osoba u istražnom zatvoru moraju preispitati, pustiti da se brane sa slobode, a ako je nužno, mjeru pritvaranja zamijeniti blažim mjerama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene