Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2698 novozaraženih, preminule 44 osobe

Stožer objavio da nam dolaze značajne doze Pfizera. Beroš tvrdi: ''Ne znam koliko košta platforma, nije bilo pogodovanja''

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su 44 osobe. Na presici Nacionalnog stožera objavljeno je da u Hrvatsku stižu značajne doze Pfizerova cjepiva. Ministar Vili Beroš bio je suočen s nizom pitanja o platformi CijepiSe.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Postotak pozitivnih je 29,2.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OD PONOĆI Na snazi od utorka: Stožer objavio nove mjere, pogledajte što se sve mijenja Slika nije dostupna Trajat će devet mjeseci Zbog nove varijante virusa restrikcije za prelazak granice: Stožer otkrio i kad se skraćuje trajanje COVID potvrda

Među njima su 2003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. To je 25 novih u odnosu na jučer.

Preminule su 44 osobe. Dvije osobe nemaju evidentiranih komorbiditeta, a najmlađa je imala 48 godina i komorbiditete.

Dosad preminulo 6486 osoba

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 303.598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6486 preminulo, ukupno se oporavilo 281.059 osoba, od toga 1908 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je 31.195 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1.683.651 osoba, od toga 9233 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. travnjem utrošene su 643.834 doze cjepiva, a cijepljeno je 519.375 osoba. Prvom dozom cijepljene su 393.002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124.459 osoba. Za 1914 osoba nema podataka kojom su dozom cijepljenje.

Brojke novozaraženih i dalje rastu, a situaciju po županijama pratimo >> OVDJE.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u ovome tjednu imamo 11.082 novooboljele osobe, što je porast od 32 posto u tjedan dana. Najniža je incidencija u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. U Europskoj uniji zauzimamo 21. mjesto, šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske.

Dobre vijesti o cjepivu

HALMED je zaprimio 2495 sumnji na nuspojave cijepljenja, najviše na Pfizer. Sinoć je stigla obavijest da Pfizer povećava alokacije cjepiva za Hrvatsku, još 50 milijuna prebacit će se na drugi kvartal. Od četvrtog tjedna travnja Pfizerove doze bit će znatno veće, u prvom tjednu gotovo 100 tisuća doza. Do kraja lipnja primit ćemo ukupno milijun i 805 tisuća doza Pfizera.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su postignuti dogovori s veledrogerijama o otplati duga. ''Osigurana je isporuka lijekova do kraja godine. Svima isprika koji su razvili bojazan, ali rekli smo da ćemo napraviti sve za isporuku lijekova'', poručio je Beroš i dodao da nas čeka neizbježna reforma zdravstvenog sustava.

Pogledajte kako je ministar Marić oprao Beroša misleći da nema kamera.

U bolnici se traži mjesto više

Beroš je zadovoljan najavljenim dolaskom cjepiva. ''Bolnički je sustav dodatno opterećen, neke bolnice smanjuju hladni pogon... Postoje rezervni kapaciteti koji su u pripremi, ako situacija eskalira'', poručio je Beroš i pozvao sve na odgovorno ponašanje kako se ne bi dodatno punile bolnice.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se primjećuje da su niže dobne skupine osoba koje se razbolijevaju te je ustvrdila da je britanski soj prevladao.

''Za zamisliti je informacija da je 25 posto osoba na respiratoru bez komorbiditeta'', rekla je. Upozorava da je Zarazna puna i da se traži mjesto više. ''Zabrinjava nas što ima teških obostranih upala pluća'', naglašava. Ponovila je da se i kod mlađih mogu javiti teški oblici bolesti. ''Mnogo je veća korist od cjepiva nego što je opasnost od bilo koje nuspojave'', podvukla je Markotić. Najavila je da će EMA tražiti dodatna objašnjenja od zemalja koje su odlučile više ne koristiti AstraZenecino cjepivo.

Beroš tvrdi da nije znao koliko košta platforma

Božinović je potvrdio da su produljene mjere na nacionalnoj razini, a da su neke županije već zatražile strože mjere.

Hoćemo li do 1. srpnja cijepiti 55 posto stanovnika? Capak kaže da je to vrlo vjerojatno jer je to oko tisuću po županiji dnevno, a neke županije mogu cijepiti i puno više.

Do danas resori trebaju dostaviti popise po županijama i prioritetima, a Capak kaže da će prosvjetni djelatnici biti prioritet.

Beroš je ponovno rekao da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CijepiSe. Kaže da je sve bilo transparentno i da ne zna koliko je sve koštalo ''jer sve ide po fazama''. ''Ništa ne krijemo, ništa ne tajimo'', poručio je. Na pitanje je li zadovoljan radom aplikacije odgovorio je da vidi da ima problema i da mu to zadaje glavobolje, ali da rade na tome da se problemi riješe.

Na pitanje kako to da ne zna koliko je koštala izrada platforme od 4,5 milijuna kuna kad je zdravstvu važna svaka kuna, Beroš je rekao da je izrada platforme bila nužna i da cijenu zna načelno. ''To su milijuni i milijuni podataka za koje ja ne mogu znati, ali postoje ljudi koji o tome vode računa'', objasnio je. ''U ništa boljem niti lošijem odnosu nego s drugim vendorima'', odgovorio je na pitanje u kakvom je odnosu s Vinkom Kojundžićem, čija je firma radila platformu. Ponovio je da su tvrtke radile s Ministarstvom i prije nego što je on u njega došao. Više je puta ponovio da se ništa ne skriva.

O situaciji na Odboru za zdravstvo

''Na jučerašnjem sastanku nisam osjetio da me ministar Marić proziva i da imamo neke nesuglasice. Dokaz tome je to što smo riješili problem, iznimno se dobro razumijemo. Iznimno dobro surađujemo, razumijemo da je potrebna reforma zdravstvenog sustava'', objasnio je situaciju na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo. ''Ne tražim ispriku niti okrivljujem premijera Plenkovića, ako ne dođe dođe do reforme, bit ću odgovoran isključivo ja'', zaključio je Beroš.

Na kraju je Božinović izrazio nadu da će pričesti i krizme proći uz pridržavanje mjera i, kad god je moguće, na otvorenom. Apelirao je i da se obiteljske proslave i privatna okupljanja održavaju u skladu s mjerama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene