Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog krize

Država pomaže uzgajivačima, no nisu samo oni u problemu: "Dosad sam izgubio oko 1,5 milijuna kuna"

Svinje, ilustracija - 1
Svinje, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinje, ilustracija - 1 Svinje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svinje, ilustracija - 2 Svinje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svinje, ilustracija - 3 Svinje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Višak stoke u Hrvatskoj Višak stoke u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlado Ferbežar, proizvođač suhomesnatih proizvoda Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj se ipak ne bi trebao dogoditi američki i kanadski scenarij, prema kojemu su farmeri, zbog tržišnih viškova, eutanizirali stoku. Ministarstvo poljoprivrede poslušalo je dio prijedloga domaćih uzgajivača i odlučilo financijski pomoći.

Farma se konačno počela prazniti. Mirko iz Budrovaca jutros je prodao prvi dio svojih tovljenika.

Pročitajte i ovo Kruh 20 posto manje Dok cijena kruha raste, zlatna žitarica sve je neisplativija: "Duplo je jeftinija no što bi trebala biti" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"Tovario sam 40 komada. To je jedan manji kupac. Tovarit ću i sutra 50 i nešto komada", govori Mirko Kolić, vlasnik farme svinja.

Svjetska pandemija smanjila je potražnju za svinjama, pa se na farmama stvorio višak.

"Trenutno je oko 300 komada viška, to su svinje koje su teže od 135 kila, od 132 do 145 kila“, kaže Kolić.

Životinje su prerasle optimalnu težinu i izgubile na vrijednosti. Razliku u cijeni trebala bi ublažiti interventna mjera Ministarstva poljoprivrede.

"Radi se o mjeri koja je na snazi sljedećih 30 dana, svi oni koji imaju životinje, koji će zaklati putem klaonica mogu se javiti Agenciji za plaćanje, podnijeti zahtjev i nakon toga će dobiti isplaćenu potporu kako je propisana uredbom", objasnio je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Za višak stoke država će izdvojiti ukupno 9 milijuna kuna, a pomoć ide i govedarima, te ovčarima. Procjenjuje se da Hrvatska trenutačno ima višak od 6000 svinja, 4000 junadi i 8000 janjadi.

Svinje, ilustracija - 1 Višak stoke u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

"Sve ono teže od 105 kila bit će uzeto u obzir. Od 22.svibnja sve što bude zaklano do 21. lipnja. To je dobra mjera, da se ti neki alarmantni viškovi i te težine svinja maknu s tržišta“, kaže Goran Jančo, predsjednik Saveza udruga svinjogojaca Hrvatske.

"Limitirali su iznos na 75.000 kuna po gospodarstvu, po pravnoj osobi. Smatram da je to u redu“, kaže Kolić.

Mjera nije obuhvatila proizvođače stoke manje težine, koji se također suočavaju s niskom otkupnom cijenom i gubitcima. Potražnja je i dalje smanjena, ali se tržište polako budi.

"Upravo toliko koliko su popustile mjere u slučaju koronavirusa, toliko raste potražnja za svinjskim mesom", kaže Jančo.

Spas se traži u turističkoj sezoni, povratku svadbi i drugih proslava. Hrvatsko svinjogojstvo ni prije koronavirusa nije bilo zdravo, no mjere koje stižu trebale bi mu pomoći preživjeti.

Ova mjera obuhvatit će dio svinjogojaca, no višak stoke nije jedini problem s kojim se suočavaju, u ovoj krizi potražnja je stala i za suhomesnatim prozvodima...

"Prometa nema ni 10 posto"

O svemu smo razgovarali s Vladom Ferbežarem, proizvođačem suhomesnatih proizvoda. Ovo je vrijeme kad svoje proizvode obično isporučuje na Jadran. No to ove godine nije tako.

"Prošle godine u ovo vrijeme imamo velike isporuke. Hoteli su dobro radili, očekivali ove godine i više. No sada od toga još ništa. Hoteli i restorani su zatvoreni. Imamo i dvije trgovine na Dolcu, obje su zatvorene kad su krenule mjere. Nakon mjera jednu smo otvorili. Nemam prometa ni 10 posto koliko je prije bilo", govori Ferbežar.

Sretan je što su bar neki gosti stigli u hotele s kojima radi, a dobre su i najave. No gubitci su neizbježni.

"Dosad su negdje oko 1,5 milijuna kuna. Ali to je meni najveći dio prometa. Milijun i po kuna su gubitci, ja sam možda napravio još 100.000 kuna drugog prometa", kaže. 

Od države je dobio potporu za sedam radnika, 28.000 kuna.

"To mi je bio jedini prihod prošli mjesec. Moji troškovi su 10 puta veći. Meni svinje dnevno pojedu 15 do 20 tisuća kuna", kaže. Zadovoljan je svakom kunom koja kapne, ali dodaje da ih može spasiti ako se otvore hoteli te trgovački lanci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene