Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gubici veći od očekivanja

Inozemni organizatori otkazuju događaje, kongresni turizam spas vidi u domaćim skupovima

Ana Hrnić
Ana Hrnić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ana Hrnić Ana Hrnić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Sarajlić Ivan Sarajlić Foto: DNEVNIK.hr Damir Ojdak Damir Ojdak Foto: DNEVNIK.hr Ranko Filipović Ranko Filipović Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasmina Kanas Galerija 1/5 >>
U Vladinim mjerama spas vidi i sektor kongresnog i poslovnog turizma. Pogoršanjem epidemiološke situacije događaji prebačeni s proljeća na jesen već se otkazuju.

Mjera po mjera i sve je spremno za jedan od rijetkih skupova ove godine. Konferencija Hrvatsko novčano tržište tradicionalno se održava u svibnju, no ove godine u rujnu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 MJERE POMOĆI U KORONAKRIZI Ministar: ''Utvrđene su nepravilnosti, poslodavci će morati vratiti novac u proračun'' Slika nije dostupna ŠIROKA FRONTA Prosvjed pred HDZ-om: Protiv eura, ''rodne ideologije'' i WHO-a; Brzo se javio HDZ i prozvao ''MOST-ove zlobne, a nesposobne mališane''

"Broj sudionika nije reduciran, ali je dvorana bitno povećana. Razmak između sudionika koji je propisan ne samo između govornika nego i slušatelja i da se mjeri temperatura i sve drugo što treba poduzeti“, kaže Damir Ojdak, član organizacijskog odbora skupa.

Sudionici uz mjere, slušaju predavanja, bez straha.

"Poštuju se mjere epidemiološke i nije nas strah“, kazao je Filip sudionik kongresa.

"Stolci su udaljeni, maskice se koriste, svi ih koriste tako da ne trebamo biti zabrinuti“, kaže Katarina koja sudjeluje na kongresu.

Hotelijeri se trude biti na najvišoj razini usluge jer sezona s kongresnim turizmom počinje i nadopunjuje se.

"Zajedno s organizatorima događanja selimo ili u veće dvorane ili dijelimo na više dvorana tako da se poštuju sve mjere udaljenosti, svi sudionici prolaze trijažni postupak. Usluge hrane i pića koje su popularne i inače bile u pauzama kongresnih događanja naravno da je sve to sada prilagođeno novim mjerama“, rekao je glasnogovornik hotelske kuće Ivan Sarajlić.

Bez obzira na sve, inozemni organizatori događaje otkazuju. Spas je u domaćim kongresima, a među njima teško da će biti zdravstveni djelatnici, inače česti gosti takvih usavršavanja.

"Nije riječ o zabrani kongresnog turizma nego o preporuci svim zdravstvenim radnicima da se u ovo vrijeme koje je vrlo izazovno ne organiziraju takvi kongresi zbog mogućnosti zaraze“, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Odgodama poslovnih skupova najviše gube Zagreb, Opatija i Dubrovnik. Ipak, nije sve prebačeno na iduću godinu.

"Sada po planu u 12. mjesecu Asta Destination Expo vrlo značajan događaj za Dubrovnik i Hrvatsku, nadamo se da će se to uspjeti izrealizirati“, kaže Ana Hrnić, direktorica TZG Dubrovnik.

Jer gubici su veći od očekivanog.

"Oni jako puno troše, znatno više od običnih klasičnih turista zato što je to multiaplikativni efekt jer koriste puno drugih usluga koje ne koriste klasični turisti, ali gubitak je ogroman za sektor poslovnog turizma u ovoj godini, gubitak je preko 90%“, kaže Ranko Filipović iz HUPKT-a.

Pa će uvelike za spas sektora pomoći vladine mjere najugroženijim djelatnostima.

"Nas će to održati na životu, nećemo, uglavnom nećemo otpuštati radnike, držat ćemo radnike radi tih mjera koje ćemo dobiti, ja se nadam da ćemo do kraja godine imat neku bistriju sliku što će se sljedeće godine dešavati, kaže Jasmina Kanaš, predsjednica zajednice poslovnog turizma pri HGK.

A ne razbistri li se epidemiološka slika uskoro, mogla bi ovo biti nikad kraća sezona s nikad neizvjesnijim najavama za iduću godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene